Eén roebel voor een luchtvaartbedrijf

De Russische vliegmaatschappij Aeroflot neemt zijn noodlijdende concurrent Transaero over voor het symbolische bedrag van één roebel. Dat hebben Russische media gemeld. Door de overname van Transaero, de tweede luchtvaartmaatschappij van het land, krijgt Aeroflot meer dan 50 procent van de Russische markt in handen.

Transaero, opgericht in 1991, stond al enige tijd op omvallen. Volgens de Russische zakenkrant Kommersant zijn de schulden van de maatschappij inmiddels opgelopen tot ten minste 3,4 miljard euro. Vooral de scherpe daling van de roebel en de sterk gestegen rente hebben het bedrijf in problemen gebracht, meldde Transaero vorig jaar in een persverklaring.

Volgens Russische media was er gisteren crisisoverleg onder voorzitterschap van vicepremier Igor Sjoevalov. Kommersant schrijft dat vertegenwoordigers van verschillende Russische banken daar lieten weten dat ze geen mogelijkheden zagen om Transaero te redden. Sjoevalov stemde daarom in met de overname van 75 procent van de aandelen door staatsbedrijf Aeroflot. Analisten zien weinig voordeel voor de grootste vliegmaatschappij van Rusland: zo is de vloot van Transaero verouderd en aan vervanging toe. Op de beurs daalde het aandeel Aeroflot gisteren met bijna 6 procent.