Stichting verhindert expositie Escher

M.C. Escher

Een grote expositie over de grafische kunstenaar M. C. Escher in de tijdelijke Kunsthal Citroën in Amsterdam is door organisator Wim van Krimpen afgeblazen. De oud-directeur van het Haags Gemeentemuseum doet dat omdat de M. C. Escher Stichting, die de rechten op alle uitingen beheert, geen toestemming verleent voor het ophangen van facsimile’s. Reproducties zijn „een vorm van volksverlakkerij”, zegt M. Veldhuysen van de M.C. Escher Company B.V. in Baarn.

Onzin, zegt Van Krimpen, die „een bedrag van zes cijfers” in de expositie had gestoken. „Facsimile’s zijn gangbare museumpraktijk. Ik bescherm juist het culturele erfgoed.”

In het verleden heeft Van Krimpen in de Kunsthal Rotterdam, het Fries Museum en in Peking succesvolle Escher-exposities georganiseerd. Ook is hij de oprichter van Escher in het Paleis, het permanente Escher-museum in Den Haag. Op al die plekken, zegt de organisator, hebben hoogwaardige reproducties van Eschers werk gehangen.

Veldhuysen zegt dat nooit te hebben geweten. „Daarover gaan we in discussie met het Gemeentemuseum.”