Recordaantal vluchtelingen naar Duitsland, protesten in Boedapest

Een jonge vluchteling probeert te rusten bij de Hongaarse treinstation Keleti in Boedapest. Vluchtelingen protesteerden vandaag tegen de sluiting van het station, waarmee Hongarije probeert te voorkomen dat de migranten doorreizen naar Duitsland. Foto AP/Petr David Josek

Meer dan 100.000 asielzoekers zijn afgelopen maand opgenomen door Duitsland. Dat is een record. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest eisten vluchtelingen vanmiddag toegang tot het internationale treinstation Keleti dat sinds gisteren is gesloten door de autoriteiten.

Volgens een woordvoerder van de Beierse minister van Sociale Zaken Emilia Müller zijn er in augustus 104.460 asielzoekers in Duitsland gearriveerd. In Beieren is momenteel een speciaal overleg gaande over de vluchtelingencrisis die ook de deelstaat heeft getroffen. Duitsland is een populaire bestemming voor vluchtelingen omdat de asielwetten in het land relatief soepel zijn. Het land verwacht dit jaar meer dan 800.000 vluchtelingen op te nemen, ongeveer vier keer zo veel als vorig jaar. Bondskanselier Merkel heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een eerlijke verdeling van vluchtelingen over Europa.

Beieren heeft tevens om hulp gevraagd aan de Noord-Italiaanse provincie Zuid-Tirol voor de opvang van de grote hoeveelheid migranten. Op de site van provinciehoofdstad Bozen is te lezen dat de provincie in overleg met Rome besloten heeft een aantal van 300 tot 400 vluchtelingen in eigen gebied onder te willen brengen en tevens tijdelijke controles bij de Italiaans-Oostenrijkse grens te willen gaan uitvoeren.

Protesten in Boedapest

In Boedapest hebben eerder vandaag honderden vluchtelingen geprotesteerd tegen de sluiting van het treinstation Keleti. Dat sloot de politie gisteren af zodat migranten niet verder kunnen reizen naar Oostenrijk of Duitsland. De toestroom van migranten zorgde de afgelopen dagen voor chaos en bomvolle treinen.

Onze correspondent Roeland Termote is in Boedapest:

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote People sitting on the ground now, waiting. Some holding up placards: ‘let us go!’ http://t.co/G558zfoWR3

Het stadsbestuur van Boedapest heeft besloten naast het station een vluchtelingenkamp te bouwen dat plaats moet bieden aan 800 tot 1.000 migranten. Daarvoor is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De Tsjechische politie maakte zojuist bekend dat het stopt met het tegenhouden van vluchtelingen die in Hongarije asiel hebben aangevraagd maar proberen door te reizen naar Duitsland.

Treinverkeer bij Calais stilgelegd

Honderden passagiers van de Eurostar-treinen die van Frankrijk via de Kanaaltunnel naar Engeland en andersom wilden reizen staan vandaag al urenlang vast. Doordat honderden vluchtelingen op het spoor lopen is het onverantwoord voor de treinen om te rijden.

Eergisteren maakte de EU bekend 5 miljoen euro extra uit te trekken aan noodhulp voor de migranten die in de Franse stad Calais verblijven in de hoop de tocht naar Groot-Brittannië te kunnen maken.

    • Sam de Voogt