Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter: NAM moet nu al betalen voor waardedaling huizen Groningen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet vooraf betalen voor alle waardedaling van woningen die in aardbevingsgebied in Groningen liggen. Dat heeft de rechter in Assen vandaag besloten.

Rechter M. Willemse, voorzitter G. Vermeulen en rechter H. Bottenberg-van Ommeren voorafgaand aan de rechtszaak tegen de NAM.
Rechter M. Willemse, voorzitter G. Vermeulen en rechter H. Bottenberg-van Ommeren voorafgaand aan de rechtszaak tegen de NAM. Foto ANP / Vincent Jannink

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet direct betalen voor alle waardedaling van woningen die in aardbevingsgebied in Groningen liggen. Dat heeft de rechter in Assen vandaag besloten. De zaak was aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG).

Twitter avatar RNoordNederland Rechtbank Noord-NL NAM moet waardevermindering huizen Groningen vergoeden #uitspraak #aardgasboring #aardbeving http://t.co/TMC295o4C2

De WAG had een megaclaim ingediend tegen de NAM. Laatstgenoemde ontkent niet dat er een verband is tussen de aardbevingen en de lagere huizenprijzen, maar zegt dat de daling minder groot is dan de WAG suggereert. Ook wilde de NAM pas compenseren na de verkoop van de huizen, terwijl woningbezitters vrezen dat ze hun huizen door de schade moeilijk verkocht krijgen. Twaalf woningcorporaties uit het noorden van het land en 900 particuliere woningeigenaren zijn aangesloten bij de WAG.

Twitter avatar SchokkendGronin Schokkend Groningen Rechter is duidelijk, woningeigenaren hebben nu al recht op vergoeding #waardevermindering, ongeacht verkoop. #gaswinning #groningen @NAMbv

Er komt geen peildatum bepaald door de rechter, omdat er geen exact moment kan worden vastgesteld waarop de schade ontstond. Eigenaren wordt aangeraden om hun woning zo snel mogelijk te laten taxeren. De NAM moet ook een vergoeding uitkeren als er nog geen sprake is van fysieke schade of als de woning nog niet is verkocht.

1 miljard euro waardedaling

Huizenbezitters met aardbevingsschade aan hun woning kunnen een claim indienen bij de NAM voor reparatie en herstel. De WAG wilde echter ook dat de NAM opdraait voor de waardevermindering van de huizing. Het gaat volgens de WAG om circa 100.000 huizen die bij elkaar ruim 1 miljard euro minder waard zijn geworden. Gemiddeld wordt per woning tussen de 10.000 en 20.000 euro geëist. De stichting eist dat de NAM de eigenaren nu al compenseert. Daarin gaf de rechter de WAG gelijk.

Waarschijnlijk gaat de NAM in hoger beroep. Martijn Verwoerd, projectdirecteur Aardbevingen bij de NAM, zegt dat de onderneming “kennis heeft genomen van de uitspraak en zich gaat beraden op eventuele vervolgstappen”. De NAM heeft drie maanden de tijd om hoger beroep in te stellen.

‘Vonnis moet worden nageleefd’

Enkele minuten na de uitspraak van de rechtbank twitterde PvdA-Kamerlid Jan Vos dat “de NAM het vonnis van de rechtbank moet naleven, bewoners van Groningen moeten na alle ellende niet op hun geld hoeven te wachten”. Hieruit blijkt dat de PvdA dus niet wilt dat er beroep wordt aangetekend tegen de rechtelijke uitspraak.

Twitter avatar janvos_pvda Jan Vos De Nam moet het vonnis van de rechtbank naleven, bewoners van Groningen moeten na alle ellende niet op hun geld hoeven te wachten.

Dick Kleijer van de bewonersorganisatie de Groninger Bodembeweging liet aan persbureau ANP weten de uitspraak te beschouwen als een “positieve push voor de bewoners”:

“Zo zie je maar, er zit meer in wat wij en de mensen hier altijd gedacht en gezegd hebben dan de NAM wil erkennen.”

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) wil nog geen inhoudelijke reactie geven op het vonnis van de rechtbank in Assen over compensatie aan Groningse huiseigenaren. Dat meldt de NOS. Kamp gaat eerst de uitspraak bestuderen:

“Het is in eerste plaats aan de NAM om zich te beraden op eventuele vervolgstappen nageleefd moet worden.”