Rapte Lil’ Kleine slechts of ruide hij op?

Rapper Lil’ Kleine werd zaterdag opgepakt in Hilversum. Gisteren praatte hij het uit met de burgemeester.

Lil’ Kleine dronk gisteren een kop koffie bij de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes. Ze bespraken de arrestatie van de rapper in het weekend. Foto SANDER KONING / ANP

Gisteren aan het einde van de middag hebben ze samen een kopje koffie gedronken: rapper Lil’ Kleine, behalve van de hit ‘Drank & Drugs’ nu ook bekend van zijn oproep ‘Gooi je middelvinger in de lucht voor politie en justitie, SBS 6 en RTL Boulevard’. En burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, als korpsbeheerder verantwoordelijk voor de politie die Lil’ Kleine na die oproep oppakte en in een cel zette.

Het was een onverwacht einde van Lil’ Kleines optreden tijdens het festival Hilversum On-Air. Hij deed de oproep aan zijn publiek, dat er joelend gehoor aan gaf. Intussen stonden er politieagenten aan de kant, die daar waren om de orde te bewaken tijdens het festival. In de loop van de zaterdagavond werd Lil’ Kleine weer vrijgelaten.

Lil’ Kleines oproep past helemaal in de traditie van de rap en hiphop muziek: ‘Fuck Tha Police’ was de protestsong uit 1988 waarmee de Amerikaanse gangstarappers Niggaz Wit Attitudes (N.W.A) groot succes hadden; aan hen is de film Straight Outta Compton gewijd, die vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen draait.

Het kopje koffie in Hilversum van gistermiddag was een onderonsje, zonder publiek. Dus of Lil’ Kleine en burgemeester Broertjes er allebei weer de Grondwet bij hebben gehaald, weten we niet. Dat deden ze maandagavond nog wel. In RTL Late Night zei Lil’ Kleine toen dat „je in een land van vrijheid van meningsuiting artistieke vrijheid hebt – en als ik dat wil zeggen in mijn show dan blijf ik dat zeggen”. Burgemeester Broertjes reageerde met: „Je mag de koning en koningin ook niet beledigen, je mag gezagsdragers ook niet beledigen. Dat staat in de Grondwet. Nou, klaar.” En, voegde hij eraan toe: hier was sprake geweest van opruiing. Broertjes: „Laat ik het eens omkeren: als die horde zich tegen die rappers keert, dan zijn ze toch ook blij als de politie zijn werk doet?

Wie van de twee heeft gelijk? En wat zijn eigenlijk de regels?

Wat de politie deed mag, zegt advocaat media- en entertainmentrecht Otto Volgenant. Het beledigen van een agent is strafbaar. En opruiing is dat ook. „Dus hier zijn in principe twee regels overtreden.”

Alleen, die regels zijn verhoudingsgewijs streng (Volgenant: „Internationaal wordt daar raar tegenaan gekeken”) en dan gaat de politie er ook nog eens heel snel achteraan. ‘Altijd een reactie!’ staat inderdaad op politie.nl onder het kopje ‘geweld tegen politie en hulpverleners’: „Verdachten worden aangehouden. De politie doet meteen aangifte. Het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter en eist driemaal zo hoge straffen.” Je hebt, zegt Volgenant, „al een kans om opgepakt te worden als je een agent een sukkel noemt”.

Maar hoe zit het dan met de artistieke vrijheid? Een artiest moet zich toch kunnen uitdrukken zoals hij wil?

Volgenant: „Ja, en dat geldt hier zeker. Als wat Lil’ Kleine deed ook nog eens hoort bij een lied, dan voorspel ik dat dit niet tot een zaak zal leiden. De context van het optreden is relevant. Het gaat niet om de individuele belediging van een agent, maar om een publieksactie. De politie zou dit niet zo zwaar moeten opvatten, het is niet vergelijkbaar met geweld tegen agenten.”

Een beetje autoriteiten dissen

Dat zegt ook media-advocaat Jens van den Brink, die de beelden bekeek van het optreden. „Het zag er volstrekt onschuldig uit, een beetje autoriteiten dissen was het. Als je dit soort jongens gaat oppakken is het einde zoek.”

Had de politie het anders aan kunnen pakken? Van den Brink: „Natuurlijk. Kijk, ik snap dat de politie gezag moet uitstralen en dan is zoiets lullig. Maar ach, dan praat je even met zo’n jongen om te zeggen hoe zoiets voelt. En nu is het groot geworden, wat pr-technisch niet echt slim is.”

Heeft de politie intussen spijt van het „aanhouden, verhoren en weer heenzenden” van Lil’ Kleine, zoals het officieel heet? Nee, zegt een woordvoerder. „Wij willen dit gewoon niet accepteren. Na die oproep keerde het publiek zich naar de agenten. Dat kan niet, dat is opruien.” Het Openbaar Ministerie „moet nog wat onderzoek doen”, aldus een woordvoerder. Zij „verwacht binnen een maand een besluit” over al dan niet vervolgen. Bij vervolging riskeert Lil’ Kleine een boete of een taakstraf.

En het kopje koffie? „In een land van vrijheid van meningsuiting mag iedereen vinden en zeggen wat hij of zij vindt en ik vind Pieter een topper!” liet Lil’ Kleine na afloop weten.

    • Gretha Pama