‘PvdA oefende druk uit om Márcia en Gláucio te laten blijven’

Fractievoorzitter Diederik Samsom (L) en partijvoorzitter Hans Spekman
Fractievoorzitter Diederik Samsom (L) en partijvoorzitter Hans Spekman Foto: ANP / Bart Maat

De PvdA heeft achter de schermen flinke druk uitgeoefend op coalitiegenoot VVD om ervoor te zorgen dat de Angolese asielzoekers Márcia en Gláucio in Nederland mochten blijven. Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van meerdere betrokkenen. Maandag maakte staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid, waardoor het tweetal niet meer hoefde te vrezen voor uitzetting.

Donderdag werd het gezin, dat al vijftien jaar in Nederland woont, nog van zijn bed gelicht en naar een vertrekcentrum gebracht. PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman hebben hierna aangedrongen op een verblijfsstatus van het tweetal. De twee regeringspartijen liggen de afgelopen jaren vaker overhoop vanwege het asielbeleid.

Kinderombudsman

Behalve door de PvdA lag Dijkhoff ook onder vuur van een door Defence for Children geleide mediacampagne. Ook Kinderombudsman Marc Dullaert ageerde tegen de uitzetting en noemde die ‘onacceptabel’. Naar aanleiding van de casus riep Dullaert gisteren op om het Kinderpardon uit 2012 opnieuw te bekijken.

Ook de moeder van Gláucio en Márcia mag blijven. De vader van de kinderen moet wel terug naar Angola en moet afzien van een nieuwe asielprocedure. Hij heeft gediend in het Angolese leger, dat ernstige oorlogsmisdaden heeft begaan. Daardoor werd de vader automatisch ook verdacht van oorlogsmisdaden. Dat leidde er weer toe dat het hele gezin onder het zogeheten 1F-artikel van het vluchtelingenverdrag viel en de kinderen niet in aanmerking kwamen voor de kinderpardonregeling.