Polio geconstateerd in Oekraïne - eerste Europese gevallen sinds 2010

In het zuidwesten van Oekraïne zijn recentelijk twee gevallen van polio vastgesteld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het voor het eerst in vijf jaar tijd dat de zijn het de eerste gevallen van de verlammende ziekte in Europa opduikt.

Een Afghaans kind wordt ingeënt tegen polio, op een archieffoto uit juni. Foto EPA / Ghulamullah Habibi

In het zuidwesten van Oekraïne zijn recentelijk twee gevallen van polio vastgesteld. Het virus werd gevonden bij twee kinderen, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekend. Het is voor het eerst in ongeveer vijf jaar tijd dat de verlammende ziekte in Europa opduikt.

Oorzaak van de uitbraak is het gebrekkige inenten in Oekraïne, waar volgens de WHO maar ongeveer de helft van de kinderen ingeënt is tegen de ziekte, meldt Reuters. Het risico dat het virus, dat naast verlamming ook tot misvorming kan leiden, zich verder verspreidt is daardoor aanzienlijk.

Voor omringende landen zoals Roemenië, Polen, Hongarije en Slowakije is het risico op een uitbraak echter vrij klein, zo stelt het WHO. In Nederland kwam polio twintig jaar geleden voor het laatst voor. Bij die uitbraak raakten volgens het RIVM toen 71 mensen besmet en bezweken twee mensen aan het virus.

WHO waarschuwde eerder al voor uitbraak

Vorig jaar nog trok de WHO aan de bel vanwege de verspreiding van polio in het westen van Azië. Onder meer in Syrië, Irak en Israël dook de ziekte toen weer op. Vooral de situatie in Syrië baarde de Wereldgezondheidsorganisatie zorgen. Daar was een “zeer hoog risico” op verspreiding, onder meer door de oorlog in het land.

Polio verspreidt zich meestal via verontreinigd water. Er bestaat wel een vaccin, maar geen behandeling of genezing. De infectie met het poliovirus verloopt in zo’n negentig procent van de gevallen ongemerkt. Bij vier tot acht procent treden lichte verschijnselen op en bij een half tot een procent van alle infecties treden verlammingsverschijnselen op.

    • Joost Pijpker