Overspel. 100 zweepslagen

Foto Pahjwok News Agency/Reuters

Ze pleegde overspel. Daarom kreeg deze vrouw, bedekt onder een bloemetjesboerka, maandag honderd zweepslagen van een Afghaanse rechter. Volgens de rechter was de daad in strijd met de grondwet en moet de straf als een waarschuwing voor anderen worden gezien. Op videobeelden, te zien op de website van de Britse krant The Daily Mail, is de publieke voltrekking van het vonnis te zien, en te horen. De vrouw lijkt na elke zweepslag nauwelijks een krimp te geven. Volgens de krant kreeg de overspelige man dezelfde straf, maar daar zijn geen bewegende beelden van. De woordvoerder van de vrouwelijke gouverneur van Ghor zei dat het stel lang geleden een relatie had, maar pas deze maand werd gearresteerd.

Publieke lijfstraffen als deze waren gebruikelijk tussen 1996 en 2001, toen de Talibaan aan de macht waren, maar tegenwoordig veroordeelt het Afghaanse regime ze scherp. Toch zijn ze niet in de ban gedaan. In mei werd een 27-jarige vrouw op straat doodgeslagen in de hoofdstad Kabul omdat ze de Koran zou hebben verbrand. Dat bleek achteraf onterecht, waarop rellen uitbraken.