Om 23.58 uur leek hij doelman van Real

Het was rond met Real, toch blijft keeper De Gea bij United. Na een wekenlang pokerspel ging het middernacht nog mis.

De Gea meldde zich gisteren als werknemer van United bij het Spaans elftal. Foto AP

Aan de trainers Louis van Gaal en Rafael Benítez nu de taak doelmannen David De Gea en Keylor Navas uit te leggen dat ze wel degelijk in hen geloven als sluitpost van respectievelijk Manchester United en Real Madrid. Dat had andersom moeten wezen. Maar het ging in de slotminuten van de Spaanse transfermarkt, maandagnacht, op curieuze wijze mis. Beide clubs wijzen nu met de vinger naar elkaar. Tot een vergelijk zal het niet meer komen.

Het was een transfer die vrijwel de hele zomer al boven de markt hing. De Spaanse topkeeper De Gea zou op zijn 24ste jaar de overstap maken van United naar Real. Van Gaal maakte in zes officiële duels doelbewust geen gebruik van de doelman. De Nederlandse coach bouwde met de komst van Sergio Romero al vast aan de toekomst. Een beetje denigrerend voor De Gea die zich op de tribune verbeet, in de wetenschap dat het lijden kortstondig zou zijn. Want de vraag was niet óf zijn droomtransfer plaats zou hebben maar wannéér.

Kwaad bloed

De verhoudingen tussen United en Real waren door enkele voorvallen uit het verleden al bekoeld. Bij de Engelse topclub zijn ze nooit vergeten hoe Real sterspeler Cristiano Ronaldo het hoofd op hol bracht en hem in 2009 naar Spanje haalde. In 2013 was Manchester net als nu te laat met het vastleggen van Reals linksback Fábio Coentrão waardoor de transfer van de Braziliaan Guilherme Siqueira van Benfica naar Real Madrid werd gefrustreerd. En vorig jaar zette Real Madrid kwaad bloed door 75 miljoen euro te eisen voor de overgang van Ángel Di María naar de Mancunians.

Deze zomer zetten beide topclubs hun onderlinge strijd voort. Manchester liet het oog vallen op centrale verdediger Sergio Ramos en zorgde daarmee voor onrust in Madrid. De leiding van de Spaanse grootmacht kon niet anders dan het clubicoon een sterk verbeterd contract aanbieden. Sergio Ramos tekende tot 2020 en is weer zielsgelukkig in Madrid. Real Madrid kwam in een zoektocht naar een opvolger van galáctico Iker Casillas uit bij De Gea. De Spaanse topkeeper had een afkoopsom van veertig miljoen euro in zijn contract met United, dat tot medio 2016 loopt, vastgelegd.

Real vond veertig miljoen euro te veel voor een doelman die volgend jaar transfervrij zou zijn, maar United wilde niet eens praten over een lager bedrag. Tot de laatste dag van de transfermarkt. Real en United kwamen afgelopen maandag in de loop van de middag alsnog een deal overeen. De Gea zou voor circa dertig miljoen euro worden overgenomen. Een paar uur later werden beide clubs het in hoofdlijnen eens over een transfer van Navas in omgekeerde richting voor zo’n tien miljoen euro. Het was toen slechts een kwestie van formaliteiten afhandelen. Daar ging het mis.

Tien tot twintig minuten

Volgens de regels van de FIFA moet sinds 1 oktober 2010 iedere internationale transfer geregistreerd worden in het zogenoemde Transfer Matching System (TMS). De wereldvoetbalbond heeft dit doorgevoerd om beter inzicht te krijgen in de transfers en om het vastleggen van minderjarige spelers te voorkomen. Clubs moeten persoongegevens van spelers doorgeven, de bedragen die er met de overgang gemoeid zijn en de betaaltermijnen. Het invullen van alle data neemt tien tot twintig minuten in beslag.

Na een pokerspel van maanden lieten beide clubs het op het allerlaatst aankomen. In het slotuur werd nog in allerijl gewerkt aan laatste veranderingen in de contracten. Details. Volgens Manchester United voldeden ze uiteindelijk aan alle formaliteiten toen ze om 23.58 uur de gegevens van beide transfers in het TMS hadden staan. Real Madrid stelt echter dat zij die informatie echter pas om 0.00 uur konden inzien. Precies het moment waarop de Spaanse transfermarkt en het TMS sloot. Real Madrid deed nog een poging De Gea in te schrijven bij de Spaanse voetbalbond. Tevergeefs.

Real Madrid koesterde even hoop op clementie van de FIFA, maar de volgende dag bleek dat het afketsen van beide transfers definitief was. Beide clubs restte niets anders dan damage control. Real maakte een eigen reconstructie van de onderhandelingen bekend en stelde daarbij in een verklaring dat „alles in het werk was gesteld” om de overgang te doen slagen. United beweerde dat ze aan alle voorwaarden had voldaan. Beide clubs haalden zo hun gelijk, maar de slotdag van de transfermarkt kende bij United en Real vooral verliezers.

    • Koen Greven