Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oekraïne ziet Rusland nu officieel als vijand

De Oekraïense president Petro Porosjenko legt bloemen neer voor de soldaten die maandag omkwamen.
De Oekraïense president Petro Porosjenko legt bloemen neer voor de soldaten die maandag omkwamen. Foto EPA / Sergej Dolzenko

Oekraïne ziet Rusland vanaf nu officieel als vijand. Dat staat in een defensiedoctrine die vandaag door de nationale veiligheidsraad van Oekraïne werd aangenomen, zo meldt persbureau AP. In de doctrine staat ook dat het land moet proberen om lid te worden van de NAVO, iets waar Rusland fel op tegen is.

Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko leidt de doctrine er niet alleen toe dat “Rusland nu formeel gezien wordt als militaire vijand van Oekraïne, maar geeft het ook de opdracht om de militaire bezetting in het zuiden en het oosten van het land te verbeteren”. Vanuit Moskou is nog niet gereageerd.

De stap van de nationale Veiligheidsraad komt op een moment dat Porosjenko onder druk staat vanwege zijn plan om regio’s meer politieke macht te geven. Dat geldt ook voor de gebieden die in handen zijn van pro-Russische rebellen. Tegenstanders van dat plan vinden echter dat de Oekraïense regering de strijd om die gebieden hiermee in feite opgeeft.

Wel voorlopige steun voor plannen

Ondanks de zorgen bij verschillende partijen gaf het Oekraïense parlement maandag toch voorlopige toestemming om voor te bereiden. Dat besluit leidde tot gewelddadige protesten, die drie soldaten het leven kostte. Zij kwamen om toen iemand een granaat in de mensenmassa gooide.

Voordat Porosjenko zijn plannen om regio’s meer macht te geven in de grondwet kan verwerken heeft hij overigens de steun nodig van twee derde van het parlement. Bij de voorlopige stemming van maandag kreeg hij een dergelijk ruime meerderheid niet.