Obama verzekert zich van voldoende steun in Senaat voor Irandeal

President Obama spreekt over de Irandeal tijdens een toespraak op de American University in Washington op 5 augustus.
President Obama spreekt over de Irandeal tijdens een toespraak op de American University in Washington op 5 augustus. Foto AP/Carolyn Kaster

President Obama heeft voldoende steun in de Amerikaanse Senaat verzameld voor de deal over het Iraanse nucleaire programma. Hoewel het onwaarschijnlijk leek dat het plan weggestemd zou worden, uitten zowel de Republikeinse oppositie als senatoren uit Obama’s eigen partij vorige maand hun twijfels over het akkoord.

De Republikeinen zijn fel gekant tegen de overeenkomst met Iran en hebben herhaaldelijk gedreigd met een tegenresolutie. Daarover kan Obama zijn veto uitspreken. Een veto van de president kan op zijn beurt ongedaan worden gemaakt door het Amerikaanse Congres, dat bestaat uit de Senaat (met 100 zetels) of het Huis van Afgevaardigen (435 zetels), maar dan moet wel tweederde van beide kamers tegen het veto zijn. Vandaag sprak de Democratische senator Barbara Mikulski, uit Maryland, haar steun uit voor Obama’s plan. Omdat zij de 34e senator is die dat doet, is een meerderheid van tweederde in de Senaat onmogelijk geworden.

Onze correspondent Guus Valk in Amerika:

“De stemmen zijn nu wel binnen, dus het akkoord lijkt wel door het Congres heen te komen, maar ik vermoed dat de opluchting groot is. Dit is de absolute ondergrens die is gehaald, dat een veto van de president niet geblokkeerd kan worden. Voor de normale weg, genoeg stemmen halen zodat je geen veto nodig hebt, heeft Obama nog veel meer stemmen nodig.”

Het Witte Huis zei vanavond in een reactie dat de groeiende steun voor de overeenkomst “bemoedigend” is. Een woordvoerder van president Obama zei volgens Reuters:

“Wanneer er zo veel op het spel staat als nu is elke stem belangrijk.”

Twijfels bij de Democraten

Daarmee zijn de twijfels in Obama’s eigen partij nog niet verdwenen. Tot nu toe spraken twee onafhankelijke en 32 Democratische senatoren hun steun uit voor het akkoord. Twee senatoren van de Democraten hebben zich uitgesproken tegen de overeenkomst, en nog altijd hebben tien senatoren van de Democraten zich niet uitgesproken voor of tegen de deal. Obama heeft de afgelopen maanden de deal telkens verdedigd en gepromoot om binnen de VS en zijn partij draagvlak te creëren voor het akkoord.

De tegenstanders van het plan hadden tot 17 september de tijd om een tegenresolutie in te dienen. Naast oppositie in eigen land was er ook kritiek van buiten de VS te horen. Met name Israël is kritisch: de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het akkoord over het Iraanse nucleaire programma een “historische vergissing” genoemd. Ook nu liet hij bij monde van een Iraëlische functionaris weten zich te blijven verzetten tegen de overeenkomst.

In juli sloten de VS, samen met vijf andere mogendheden, een atoomakkoord met Iran. De belangrijkste punten uit dat akkoord zijn dat Iran zijn nucleaire programma afbouwt in ruil voor het opheffen van economische sancties die met name de VS over de afgelopen decennia hadden opgelegd.

Zie ook deze vrolijke video over de historische deal met Iran of lees hier wat er is afgesproken
    • Sam de Voogt