Obama gaat wel héél ver voor het milieu

President Obama gaat zich de laatste periode van z'n presidentschap concentreren op klimaatverandering. Hij gaat zelfs survivalen voor een tv-programma. Hoe oprecht is dat?

Maandag kwamen demonstranten bijeen om Obama te laten weten dat ze tegen de plannen van Shell zijn om olie en gas te boren in Alaska. Obama gaf groen licht aan de plannen. Foto JEROME CARTILLIER/AFP PHOTO
Maandag kwamen demonstranten bijeen om Obama te laten weten dat ze tegen de plannen van Shell zijn om olie en gas te boren in Alaska. Obama gaf groen licht aan de plannen. Foto JEROME CARTILLIER/AFP PHOTO

De driedaagse reis van Barack Obama naar Alaska is zelfs voor deze president een show van formaat. Het Witte Huis zet alles in om van de reis een cruciaal moment in zijn tweede termijn te maken. Obama geeft om klimaatverandering, is de boodschap, en wil zich hier de laatste anderhalf jaar van zijn presidentschap op concentreren.

En dus kunnen Amerikanen deze dagen via Twitter, Instagram, bloggerssite medium.com en Facebook hun president volgen. „Hey everybody”, zegt een enthousiaste Obama in zijn eerste filmpje. „We gaan bijna landen in Anchorage. Voor het eerst kan ik echt rondreizen door Alaska.”

Symbolisch van grote waarde was de nieuwe naam voor Mount McKinley, de hoogste berg van Noord-Amerika. Voortaan is het Denali, zoals de oorspronkelijke bewoners de berg noemen. Dit gebaar naar de Alaska Natives viel slecht bij de Republikeinen, die het een belediging noemden voor de gepasseerde William McKinley, de Republikeinse president die in 1901 werd vermoord. Presidentskandidaat Donald Trump beloofde meteen de naam weer te herstellen als hij president zou worden.

Hoe overleef je in de wildernis?

Gisteren trok Obama met televisiester Bear Grylls de wildernis van Alaska in. Grylls heeft een populair survivalprogramma, Running Wild with Bear Grylls, waarin hij tips geeft om te overleven in het wild. Obama’s aflevering wordt dit voorjaar uitgezonden door NBC. Grylls houdt van extremen, en adviseerde ooit urine te drinken om in leven te blijven.

Het Witte Huis werkte gretig mee aan het voeden van de speculaties hoe ver Obama zou gaan. De Secret Service, die Obama moet beschermen, was volgens woordvoerder Josh Earnest niet blij met enkele suggesties die Grylls vooraf had gedaan. En zo weet het Witte Huis de buzz voor een doorgaans saai werkbezoek te maximaliseren.

Die controle op het nieuws heeft Obama nodig, want er is ook veel af te dingen op zijn reis. Hoe ver wil hij echt gaan om de klimaatverandering in Alaska, twee keer zo groot als in de rest van de VS, tegen te gaan? Obama kwam onlangs met een ambitieus klimaatplan. Dat Clean Power Plan richtte zich op de zeer vervuilende elektriciteitscentrales, die vaak op kolen werken. De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) van deze centrales moet over vijftien jaar met eenderde zijn verminderd.

Obama sprak maandag waarschuwende woorden op de Glacier Conference in Anchorage. „Wij handelen niet snel genoeg. Geen van de landen die hier aanwezig is.” Als er niet meer gedaan wordt aan klimaatverandering, zei Obama, „veroordelen wij onze kinderen tot een wereld die ze niet zelf meer kunnen herstellen”.

Groen licht aan Shell

Maar Obama’s regering gaf enkele weken geleden óók groen licht aan Shell, dat naar olie en gas wil boren ten noordwesten van Alaska. De prominente klimaatactivist Bill McKibben reageerde furieus: hoe kan Obama aan de ene kant een klimaat-bewustwordingsreis organiseren, en tegelijkertijd proefboringen toestaan? „Als een lerares die een antirookpraatje houdt voor scholieren, terwijl er een Marlboro aan haar lip hangt.”

Obama zelf zei in zijn wekelijkse toespraak dat hij de zorgen over Shell begrijpt. „We hebben ervoor gezorgd dat Shell aan onze hoge eisen moest voldoen.” Maar, zei hij erbij, „onze economie is nog altijd afhankelijk van olie en gas”, en Obama wil minder afhankelijk zijn van olie uit het Midden-Oosten. Obama zal er deze week alles aan doen de kwestie niet zijn boodschap te laten overheersen. Zijn erfenis staat op het spel.

    • Guus Valk