Boeken

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Dit zijn de 10 beste boeken van de maand volgens NRC Boeken

Een romanschrijver moet zich in de geest van zijn personages nestelen en er vervolgens mee op de loop gaan, vindt T.C. Boyle, de grote schilder van de unsung heroes. In zijn nieuwe, verbluffende roman wint de ernst het van de satire.
Een romanschrijver moet zich in de geest van zijn personages nestelen en er vervolgens mee op de loop gaan, vindt T.C. Boyle, de grote schilder van de unsung heroes. In zijn nieuwe, verbluffende roman wint de ernst het van de satire. Illustratie Gijs Kast

Romans van onder andere T.C Boyle, Victoriaans schrijver George Gissing, en Toon Tellegen. Plus een kritisch boek over de wereldwijde wapenhandel en een Stalin-biografie: van alle boeken die in augustus werden besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad zijn dit de 10 beste.

Fictie

Wie storm zaait van T.C. Boyle

BoyleDe Californische schrijver T.C (Tom Coraghessan) Boyle (1948) houdt van unsung heroes als Stanley McCormick, een van de eerste Amerikaanse psychiaters (Riven Rock, 1998), en Alfred Kinsey, de samensteller van het Kinsey Report (The Inner Circle, 2004). ‘Mountain man’ John Colter, in de negentiende eeuw de eerste blanke die de wildernis van Wyoming en Montana betrad, is het grote voorbeeld van de twintiger Adam Stensen, een van de hoofdpersonen van Boyles verbluffende vijftiende roman The Harder They Come. Het boek draait om het geweld dat in de VS niet meer toevallig genoemd kan worden.
Deze roman werd op vrijdag 21 augustus gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. De recensie van voormalig Chef Boeken Pieter Steinz kan door abonnees hier gelezen worden: ‘Als je van hout bent, steken ze je in brand’

New Grub Street van George Gissing

GissingEr heeft nooit een straat bestaan die New Grub Street heette. Toen de Engelse schrijver George Gissing (1857-1903) zijn in 1891 verschenen, maar tijdloze roman die titel meegaf, wilde hij daarmee aangeven dat een carrière als schrijver ook in zijn tijd nog steeds neerkwam op een moeizame worsteling tussen markt en ideaal. In de roman wordt die worsteling uitgevoerd door twee jonge schrijvers, Edwin Reardon en Jasper Milvain. Ze zijn met elkaar bevriend, maar omdat ze tegengestelde ambities hebben, groeien ze langzaam uit elkaar.
De recensie van dit boek verscheen op 7 augustus in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen die recensie van recensent Engelse literatuur Rob van Essen hier teruglezen: ‘Schrijven als worsteling tussen markt en ideaal’.

Lizzie van Eva Wanjek

LizzieIn dit debuut van Eva Wanjek, in feite een samenwerkingsverband tussen schrijver Martin Michael Driessen (1953) en dichter Liesbeth Lagemaat (1962), wordt de jonge schilder Walter Deverell in een Londense straat anno 1849 smoorverliefd op een roodharige vrouw van een niet te bevatten schoonheid. De rest is kunstgeschiedenis. Elizabeth Siddal (1829-1862), want zo heette de oogverblindende schoonheid, werd het favoriete model van de prerafaëlitische schilders. Een van Driessens (en daarmee Wanjeks) grootste charmes is de wijze waarop hij de alledaagsheid onder een verheven verhaal naar voren kan brengen.
Dit boek werd op vrijdag 14 augustus gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de recensie van literair redacteur Arjen Fortuin hier teruglezen: ‘Liefde in tijden van arsenicum’.

Een vorig leven van Toon Tellegen

UnknownIn zijn nieuwe roman vol onweerstaanbare apocriefe anekdotes stelt de inmiddels 73-jarige Toon Tellegen (1941) aan de hand van een aantal ongelukkige levens de vraag wie of wat de Almachtige God is als hij voor zoveel ellende op aarde zorgt. Een vorig leven is opgezet als herinneringenboek, waarin de hoofdpersoon terugkijkt op zijn jeugd in het stadje N., dat wel wat weg heeft van Brielle, waar de schrijver opgroeide. Centraal in het boek staat de relatie tussen de jonge verteller (die op zijn twaalfde het stadje verliet) en Jacob Laagwater, de vader van een van zijn schoolvriendjes. De hoofdpersoon komt vaak bij de Laagwaters thuis, gaandeweg is het hem meer om de vader te doen dan om de zoon.
Dit boek werd op vrijdag 21 augustus besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de recensie van literair redacteur Arjen Fortuin hier teruglezen: ‘God wil ingrijpen, maar hij aarzelt’.

Verloren wereld van Dennis Lehane

LehaneDe Amerikaanse schrijver Dennis Lehane (1965) schrijft in de traditie van Chandler en Hammett, maar dan beter; naast de ratelende Thompson-geweren, femmes fatales en de loyaliteit en rivaliteit van de gangsters geeft hij ruim baan aan de geloofwaardige emoties van deze opportunistische, hedonistische hufters, die pas vlak voor de laatste kogel beseffen dat ze nét niet hun menselijkheid, maar wel hun leven verspeeld hebben.
De recensie van dit boek verscheen op 7 augustus in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen die recensie van thrillerrecensent Robert Gooijer hier teruglezen: ‘Je kroost afslachten voor een tientje’.

Non-fictie

De terugtocht van J.J.P. de Jong

De JongHet onderzoek van historicus J.J.P de Jong resulteerde al in twee gedetailleerde reconstructies: Diplomatie of strijd (1988) over de beginfase van de dekolonisatie, en Avondschot (2011) over de eindfase. Nu heeft hij zijn bevindingen, aangevuld met nieuw onderzoek van hemzelf en anderen, uitgewerkt tot een synthese van het gehele dekolonisatieproces en de nasleep daarvan, onder de titel De terugtocht. In zijn ontmythologiserende studie gaat hij in discussie met andere historici en laat hij zien dat het afscheid van Indië veel meer nuances kent dan in de publieke opinie zijn doorgedrongen. De Jong is, met de Leidse historicus H.L. Wesseling, van mening, dat de typering van die periode als ‘een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis’ een simplificatie is, die niet door de feiten wordt gestaafd.
Dit boek werd op vrijdag 14 augustus gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. De recensie van medewerker Peter van Zonneveld kunnen abonnees hier teruglezen: ‘Wat er echt in ons Indië is gebeurd’.

Echo’s van Indië van Kester Freriks

55dd8_9789025307264_cvrWaar het bij De Jong vooral om de historische feiten gaat, wil Kester Freriks in zijn Echo’s van Indië laten zien, hoezeer het leven van velen is bepaald door de gebeurtenissen van toen. Zijn boek is een verrassende mengeling van gesprekken met vertegenwoordigers van uiteenlopende groeperingen, eigen ervaringen en impressies. Uit al deze verhalen en herinneringen ontstaat geleidelijk aan een caleidoscopisch beeld van de relatie tussen Nederland en Indonesië.
Dit boek werd op vrijdag 14 augustus gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. De recensie van medewerker Peter van Zonneveld kunnen abonnees hier teruglezen: ‘Wat er echt in ons Indië is gebeurd’.

Gun Baby Gun. A Bloody Journey into the World of the Gun van Iain Overton

Gun-Baby-GunPanoramisch boek over de plaats van het geweer in samenlevingen van de Britse journalist en activist Iain Overton. Schiettuig is de constante in het wereldnieuws, of het nu om een bijna-bloedbad in de Thalys, een schietpartij in de VS of een extreem bloedige maand in de weer opgelaaide strijd tussen de bendes in El Salvador. Het gaat steeds om wapens. En toch gaat het er zelden over. Overton brengt de rol van het ‘opmerkelijk onopgemerkte’ handvuurwapen in kaart.
Dit boek werd op vrijdag 28 augustus besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de recensie van buitenlandredacteur en voormalig non-fictie redacteur bij NRC Boeken Maartje Somers hier teruglezen: ‘We kunnen iedereen twee keer omleggen’.

Stalin. De Biografie van Oleg Chlevnjoek

StalinDe Russische historicus Oleg Chlevnjoek (1959) laat in zijn nieuwe Stalin-biografie zien hoe Stalins misdaden voortkwamen uit een simplistisch leninistisch wereldbeeld. Bijzonder is vooral de wijze waarop hij dit doet. Het verhaal over de opkomst van de Georgiër Josif Djoegasjvili (1878-1953) en zijn langdurige en desastreuze heerschappij als leider van de Sovjet-Unie heeft hij gelardeerd met hoofdstukken die beginnen met een gebeurtenis tijdens Stalins laatste dagen. Die zijn vervolgens het begin van beschouwingen over Stalins vrouwen, kinderen en andere aspecten van zijn persoonlijk leven. Zo heeft Chlevnjoek de saaiheid weten te voorkomen die chronologische levensbeschrijvingen eigen is.
Dit boek werd op vrijdag 28 augustus besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de hele recensie van Bernard Hulsman hier teruglezen: ‘Stalins persoonlijke revolutie’.

Up in the Old Hotel van Joseph Mitchell

MitchellVanaf de jaren veertig legde stadsverslaggever Joseph Mitchell het leven van kleine luiden in New York vast. Ver voor de grote ego’s van het New Journalism werd hij de aartsvader van de literaire non-fictie. Alle portretten samen – bijeen in het nog verkrijgbare Up in the Old Hotel – vormden een monument voor de stad die Mitchells hart gestolen had.
Een recensie van dit boek verscheen op vrijdag 7 augustus in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de recensie van recensent Japanse en Amerikaanse literatuur Auke Hulst hier teruglezen: ‘Wandelen, kijken – en dan schrijven’.