Economie

Neelie Kroes gaat meer lobbyen voor soepelere wetten voor start-ups

Foto Robin Utrecht

Neelie Kroes gaat de komende maanden flink lobbyen om wetten te laten veranderen ten gunste van start-ups. Dat vertelt de voormalig Eurocommissaris in een interview met NRC Q. Kroes is ambassadeur van StartupDelta, een belangenclub voor startende ondernemers die wordt geleid door haar voormalige adviseur, Sigrid Johannisse.

Kroes en Johannisse stuurden gisteren een tussentijds rapport van hun voortgang naar premier Rutte en Henk Kamp, de minister van Economische Zaken. De oud-VVD-politica Kroes heeft nog altijd een stevig netwerk in de politiek, en dat maakt haar een invloedrijk lobbyist.

VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas geeft al aan wel wat te voelen voor de meeste plannen van Kroes. “Ik heb veel contact met haar, het is goed dat er meer druk komt om het start-ups makkelijker te maken.” Zij en D66-Kamerlid Kees Verhoeven hebben in het verleden vergelijkbare plannen geopperd.

Drie dingen die Kroes voorstelt.

1. Faillissementsrecht aanpassen

Kroes: “Als een ondernemer hier op zijn bek gaat, dan heeft hij een stempel op zijn voorhoofd. In de VS is dat anders. Daar wordt een ondernemer die nooit fouten heeft gemaakt, gezien als iemand die blijkbaar niet genoeg risico’s heeft genomen. Falen hoort bij start-ups. Het is niet zo van: ‘ik heb een goed idee, zet de champagne maar klaar’.”

Die moralistische houding ten opzichte van falen zit in Nederland volgens Kroes ingebakken in de faillissementswetgeving.

“Je zit ongeveer anderhalf jaar vast aan de gevolgen van een faillissement voordat je weer de kans krijgt om opnieuw te starten. Dat is in veel andere landen veel korter.”

Daarom gaat ze voorstellen aan Kamerleden om de faillissementswetten aan te passen. De termijn van afhandeling van een faillissement moet worden verkort, en het moet makkelijker worden om vlak na een faillissement leningen af te sluiten.

2. Belastingwetten veranderen

“We hebben het over start-ups, mensen die vanaf nul beginnen, die moeten de eerste jaren alles doen om de tent op de benen te krijgen. Die beginners moeten op een speciale manier behandeld worden door het fiscale systeem, dat daarop nu nog niet is ingericht.”

Kroes heeft onlangs een brief gestuurd naar fractievoorzitters in de Tweede Kamer met vijf punten waarop ze de wet wil veranderen. Ze wil onder meer veranderen dat start-upondernemers zichzelf wettelijk voor de belastingopgave minimaal 44.000 euro loon moeten geven, ze wil durfkapitaal anders belasten om investeringen makkelijker te maken, en een speciale rechtsvorm voor start-ups invoeren: de zogeheten start-up-BV, een plan van D66.

Brief van Neelie Kroes aan de fractievoorzitters

3. Pensioenfondsen stimuleren

“Ik wil ook pensioenfondsen meer stimuleren om in startups te investeren. Wij hebben een aantal hele grote pensioenfondsen, met heel veel geld in kas. Ik denk niet dat de overheid zich daarmee moet bemoeien, maar pensioenfondsen hebben een eigen verantwoordelijkheid. Wij kunnen ze best wijzen op de mogelijkheden die er zijn in Nederlandse startups.’

Het gaat volgens Kroes dan wel om start-ups in een latere fase, die de eerste groei al hebben gehad.

“Je moet meer denken aan de Catawikis en de Travelbirds dan aan de zolderkamer. Maar waarom niet?”