Minstens 20 doden bij dubbele zelfmoordaanslag in Sana’a

Bij een aanslag op een shi’itische moskee in de Jemenitische hoofdstad Sana’a zijn minstens twintig doden gevallen en meer dan vijftig gewonden. Eerst blies een man zichzelf op in de moskee, daarna liet een man zijn auto vol met explosieven ontploffen te midden van vluchtende gelovigen. De Jemenitische tak van IS heeft de aanslag opgeëist.

Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sana'a. Foto AFP/Mohammed Huwais

Bij een aanslag op een shi’itische moskee in de Jemenitische hoofdstad Sana’a zijn minstens twintig doden gevallen en meer dan vijftig gewonden. Eerst blies een man zichzelf in de moskee, daarna liet een man zijn auto vol met explosieven ontploffen te midden van vluchtende gelovigen.

Verschillende persbureaus baseren zich op medische bronnen. Volgens hen kan het dodental nog stijgen. Het door Houthi-rebellen gecontroleerde persbureau Saba spreekt van 25 doden. De eerste ontploffing vond plaats rond half vijf vanmiddag, tijdens het begin van het avondgebed, bij de moskee in het noorden van de stad. De aanslag is nog niet opgeëist. Reuters en AFP melden dat de Jemenitische tak van Islamitische Staat (IS) de aanslag op Twitter heeft opgeëist.

Vaker aanslagen van IS op shi’ieten

Het fundamentalistisch-sunnitische IS richt zijn pijlen vaker op shi’itische doelwitten. Zo pleegde de terreurbeweging dit jaar al meerdere aanslagen in delen van Saoedi-Arabië waar veel shi’ieten wonen. De extremistische organisatie had tot begin dit jaar niet eerder grootschalige aanslagen gepleegd in Jemen. In maart en juni vielen echte honderden doden bij aanslagen die werden opgeëist door sympathisanten van IS.

In Jemen leidt het overwegend sunnitische Saoedi-Arabië de aanvallen tegen shi’itische Houthi-rebellen. In het verdeelde land woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en het sunnitische regeringsleger.

Hadi gesteund door internationale coalitie

Een internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië, bestookt sinds maart de Houthi-rebellen, gesteund door het shi’itische Iran, in een poging de verbannen president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer aan de macht te krijgen. De president, de premier en het gehele kabinet van Jemen stapten op 22 januari op onder druk van de Houthi-rebellen, die de macht grepen in het land. Bij de luchtaanvallen zijn al veel burgers omgekomen.

Pogingen om een staakt-het-vuren af te spreken, meest recentelijk eind juli, liepen telkens op niets uit. Tot nu toe zijn meer dan 4.500 mensen omgekomen in de burgeroorlog, aldus persbureau Reuters.

    • Sam de Voogt