Mijn ouders waren ontgoocheld

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Karin Malfait (40) deed het gewoon. Zij nam ontslag als architect en begon een kinderkledingwinkel in het Vlaamse Opwijk.

Hoogtepunt: „Dat we naast de webwinkel ook een ‘stenen winkel’ openden.”

Dieptepunt: „Als het uitverkoop is en ik tegelijkertijd de nieuwe collectie moet kiezen, wordt het me wel eens te veel”

Minder tijd om creatief te zijn

„Geef je alles op om winkeltje te gaan spelen?” reageerden mijn vader en moeder ontgoocheld toen ik vertelde dat ik ontslag zou nemen als architect. Ik had toch niet voor niets vijf jaar gestudeerd en twee jaar stage gelopen? Ja, architect ís een mooi beroep. Vooral toen ik bij een zelfstandig bureau werkte. Maar ik verdiende er weinig dus stapte ik over naar de gemeente, daarna werd ik architect bij de Belgische Spoorwegen. Op een gegeven moment was ik vooral bestekken aan het nalezen en budgetten aan het berekenen. Als architect heb je steeds minder tijd om creatief te zijn, want nieuwe wetgeving rond energie en veiligheid bezorgt je een hoop extra administratief werk.

Klein begonnen

„Intussen verkocht ik ’s avonds en in het weekend kinderkleding via internet. Dat is klein begonnen toen ik zelf geen leuke kleren kon vinden voor mijn kinderen, maar het winkeltje werd steeds succesvoller. In het begin moest ik merken vragen of ik ze mocht verkopen, maar steeds vaker kwamen ze naar mij toe. Toen ik tijdens mijn werk op kantoor soms dingen deed voor de webshop besefte ik: dit kan zo niet langer. Of ik moest stoppen met de winkel óf met mijn baan als architect. Het werd het laatste.

Fier

„Natuurlijk heb ik wel getwijfeld. Zou ik wel genoeg verdienen? En blijft het leuk? Maar ik haal nu veel voldoening uit de winkel en kan mijn creativiteit ook kwijt, bijvoorbeeld in het ontwerpen van flyers en het uitkiezen van de nieuwe collectie. Soms adviseren anderen me te kiezen voor een bepaald kledingstuk omdat het in de mode komt, maar ik kies alleen voor kleren die ik zelf mooi vind. Toen we onlangs een ‘stenen winkel’ openden heb ik de verbouwing helemaal uitgetekend en het pand ingericht. Inmiddels zijn ook mijn ouders fier op wat ik heb bereikt.”

    • Adinda Akkermans