Stilstaande treinen, propvolle boten

Een stationsplein in Boedapest vol demonstrerende migranten die naar Duitsland willen, treinen die stilstaan voor de Kanaaltunnel, twee veerboten met ruim vierduizend migranten in Piraeus, een busje met 24 jonge Afghanen opeengepakt in een luchtdichte laadruimte in Oostenrijk, elf bootvluchtelingen verdronken voor de kust van het Griekse eiland Kos: op veel plaatsen in Europa was gisteren de impact zichtbaar van de enorme aantallen mensen die naar de EU willen.

Hongarije heeft gisteren het station van Boedapest waarvandaan treinen naar Oostenrijk en Duitsland vertrekken, gesloten voor migranten. Vanmorgen was dat nog steeds zo. Op het station van München werden eerder vertrokken migranten hartelijk onthaald, maar Duitsland vindt wel dat Hongarije de mensen die daar de EU binnenkomen, moet registeren.

De treinenloop tussen het vasteland en Londen is gisteren ernstig verstoord doordat migranten in en bij de Kanaaltunnel op het spoor liepen. Aan de Franse kant stond een Eurostar-trein vier uur stil. In het donker, zonder stroom en airco. De conducteur vroeg mensen om stil te zijn, zodat het te horen zou zijn als migranten op het dak van de trein probeerden te klimmen.