Edward Snowden inspiratie nieuwe Jason Bourne-film

De onthullingen van Edward Snowden over de NSA sijpelen door in twee films. Oliver Stones biopic Snowden, met Joseph Gordon-Levitt, gaat op 25 december in première. Maar de klokkenluider inspireerde indirect ook de nieuwe Jason Bourne-film, waarin Matt Damon terugkeert als geheim agent. De acteur vertelde recentelijk dat die serie ging over het Bush-tijdperk: hij en regisseur Paul Greengrass zwoeren eerder geen nieuw deel te maken. Het wachten was op een ‘geopolitieke omwenteling’, aldus Matt Damon. „De nieuwe Bourne speelt zich af in een post-Snowden Europa dat zucht onder de jarenlange bezuinigingen. Er is inmiddels genoeg veranderd, zie de discussies over spioneren, burgerrechten en de aard van democratie.” Verwachte release: juli 2016.