Match bij vingerafdrukken hoofdverdachte aanslag Thailand

Een woordvoerder van de Thaise politie houdt een tablet omhoog met daarop een foto van de hoofdverdachte. Foto EPA / Rungroj Yongrit

De vingerafdrukken van de hoofdverdachte van de bomaanslag in Thailand van twee weken geleden komen overeen met de afdrukken die werden aangetroffen op het materiaal waarmee het explosief werd vervaardigd. Dat heeft de Thaise politie gezegd, meldt persbureau Reuters. Gisteren werd bekendgemaakt dat de man was gearresteerd.

De aanslag op een tempel in Bangkok kostte aan zeker twintig mensen het leven, onder wie 14 buitenlanders. Er werden geen Nederlanders onder de getroffenen. Een bewakingscamera filmde de explosie:

Eerder al andere verdachte aangehouden

De man werd aangehouden op nog geen kilometer afstand van de grens met Cambodja. Hij zou een buitenlander zijn en ontkent iets te maken hebben met de aanslag. Afgelopen weekend hield de politie ook al een andere verdachte aan, eveneens van buitenlandse komaf. De Thaise autoriteiten gaan ervan uit dat de verdachten onderdeel zijn van een grotere groep. De politie is nog op zoek naar een Thaise vrouw en een man van onbekende nationaliteit. Vicechef van de politie Chakthip Chaijinda:

“Op dit moment is de zaak voor circa 70 procent opgelost.”

De aanslag had plaats in de wijk Ratchaprasong. Dat gebied is de laatste jaren het toneel geweest van politieke demonstraties. Begin 2014 was het nog onrustig in Bangkok door antiregeringsdemonstranten. Sinds het leger in mei vorig jaar een coup pleegde en een burgerregering verdreef is het relatief rustig in de hoofdstad. In februari werd de stad nog opgeschrikt door explosies, waarbij geen doden vielen. De situatie is sindsdien wel meer gespannen.

Onrust in Zuid-Thailand

Aanslagen in Bangkok komen niet vaak voor. Al langer circuleren geruchten in Bangkok dat de aanslag te maken heeft met de recente uitzetting van een groep Oeigoeren uit Thailand. De Oeigoeren vormen een Turks sprekende minderheid in het westen van China. Veel jonge Oeigoeren verzetten zich tegen wat zij beschouwen als onderdrukking door de Han-Chinezen.

    • Casper van der Veen