‘Masteropleiding doen? Dan graag een hoger cijfergemiddelde’

Masteropleidingen stellen meer eisen aan het cijfergemiddelde van studenten. Bachelorstudenten moesten vroeger automatisch worden toegelaten tot een masteropleiding aan hun faculteit, maar nu is dat niet meer verplicht.

Studenten tijdens de eerste dag van de Utrechtse introductieweek. Foto ANP / Bas Czerwinski

Masteropleidingen stellen meer eisen aan het cijfergemiddelde van studenten. Op de Rotterdam School of Management moeten studenten vanaf 2017 voor toelating tot een master gemiddeld een 7 of hoger voor hun bachelorvakken hebben gehaald. Steef van de Velde, decaan van de school:

“Door dit besluit nu te nemen zorgen we ervoor dat echt alle studenten die bij ons een masteropleiding volgen getalenteerd, gemotiveerd en gedreven zijn. En dat komt vervolgens de kwaliteit van hun opleiding weer ten goede.”

Hetzelfde geldt voor een master politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam of aan de Universiteit Leiden, zo schrijft de Volkskrant. Andere universiteiten zouden soortgelijke maatregelen overwegen.

De strengere eisen volgen op een wetswijziging. Bachelorstudenten moesten vroeger automatisch worden toegelaten tot een masteropleiding aan hun faculteit, maar nu is dat niet meer verplicht. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, PvdA) wil met de maatregel de uitval van studenten reduceren. Verder krijgen nieuwe studenten een studiekeuzecheck en moeten studenten van de Pabo aan extra eisen voldoen.

Lees ook in nrc.next: Net afgestudeerd? Oei, veel succes, over het maken van de slimste studiekeuze (inclusief drie tips).
    • Sterre van der Hee