Ik kan de vaste lasten niet altijd meebetalen

Denise Collignon (34) is kunstenaar en ontwerpt planten- en bloemstukken voor bedrijven en musea. Met haar man heeft ze een zoon. Ze hebben net een klushuis gekocht in Schiedam.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik weet uit mijn hoofd niet eens hoeveel ik maandelijks netto verdien, is dat heel gek? Ik kan er in elk geval niet van rondkomen. Ik heb wel een agent, want het kost veel tijd om opdrachten te vinden, maar alsnog is er niet heel veel werk in mijn niche. Mensen hebben vaak een verwachting van hoe een bloemstuk eruit moet zien, en als mijn werk daarvan afwijkt haken ze al snel af. Het is knokken om als kunstenaar zo je geld te verdienen. Ik had bijvoorbeeld een tijd een hotel als opdrachtgever, waarvoor ik zorgde dat ze elke maand verse, grote bloemstukken hadden staan. Na twee weken waren de bloemen vergaan en werkte ik ze bij met andere bloemen, maar ook met verf en papier. Ik vind die vergankelijkheid namelijk interessant. Hier in huis heb ik een bos gladiolen staan die al drie weken verdord is. Mijn werkwijze was helaas niet naar de verwachting van het hotel, zij wilden gewoon een bos bloemen. Het was te extreem voor ze, terwijl ik dacht dat het in een dergelijk designhotel misschien wel zou kunnen.

Met die stadia van bloemen en planten wil ik meer doen, ik zou consumenten ervan bewust willen maken dat niet alleen verse bloemen mooi zijn. Ik denk dat daar wel een markt voor is, mensen zijn al een stuk bewuster gaan leven. Ik blijf dan ook liever bezig met de kunstzinnige kant van het vak, gewone bloemisten zijn er al genoeg. Dat ik daarmee minder verdien, neem ik maar voor lief.”

UIT

‘Omdat mijn man en ik twee jaar geleden ouders zijn geworden hebben we een huis in Schiedam gekocht. Dit klushuis is groter dan de flat die we nu huren en we kunnen er vanaf eind deze maand aan de slag. Het is een goed betaalbare constructie: we betalen 84.500 euro voor de woning en kregen een bouwdepot, een lening om te klussen van de bank, van 62.500 euro. Toen we voor het eerst gingen kijken dacht ik wel: oeps! Ik zag lege winkelstraten en het is zoveel dorpser dan Rotterdam. Inmiddels denk ik dat Schiedam best levendig kan worden. Het is een heel oud, historisch stadje tegen Rotterdam aangeplakt en hoewel Rotterdam echt onze stad is, wordt het daar steeds hipper. Straks hebben we een huis met een tuin en fiets ik lekker elke dag op en neer.

Omdat ik weinig verdien geef ik ook niet veel uit. Ik kan de vaste lasten niet altijd meebetalen, dus dan zou het raar zijn als ik van mijn mans geld leuke dingen zou gaan doen. Hij vindt het niet erg dat alle vaste lasten soms voor zijn rekening komen, we geloven er namelijk in dat mijn werk nog wel aantrekt. Naast sporten en af en toe gezellige dingen doen, gaat er dus weinig geld uit. Ik vind vrouwen die hun carrière in de prullenbak hebben gegooid en een koffietent zijn begonnen inspirerender dan iemand die zich een slag in de rondte werkt en daar niet gelukkig mee is.”

    • Liza Titawano