In beeld

Het nieuwe thuis van 242 Noorse gevangenen

De eerste 25 gevangenen uit Noorwegen arriveerden gisteren in het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. Vanaf deze maand komen 242 criminelen uit Noorwegen er hun gevangenisstraf uitzitten. Voor 25,5 miljoen euro per jaar huren de Noren drie jaar lang gevangenis Norgerhaven met bijbehorend Nederlands personeel. Daardoor blijven 239 bewaarders voltijds aan het werk. Terwijl in Noorwegen 1.200 veroordeelden vrij rondlopen omdat de gevangenissen vol zitten, telde Nederland vorig jaar voor het eerst meer gevangenispersoneel (9.914) dan gevangenen (9.710) en staat een recordaantal cellen leeg. Maar er is ook kritiek. Hoogleraar Miranda Boone, als criminoloog en strafrechtjurist verbonden aan de universiteiten van Groningen en Utrecht, noemt het experiment "risicovol". "Wat gebeurt er als de gedetineerden terug willen? En wie houdt er toezicht? Nederland niet." Lees hier het hele verhaal.
Het interieur van een cel in de penitentiaire inrichting Norgerhaven.
EPA / Catrinus van der Veen
Kees van de Veen
Kees van de Veen
Kees van de Veen
Kees van de Veen
Kees van de Veen
Kees van de Veen
Kees van de Veen
Kees van de Veen
Kees van de Veen
Kees van de Veen
ANP / Catrinus van der Veen
Jan Roelof van der Spoel en Karl Hillesland, de Nederlandse en Noorse gevangenisdirecteuren.
Kees van de Veen