Het dorp dat machteloos het water dichterbij ziet komen

De inwoners van Newtok besloten in 1996 te verhuizen, maar wonen nog steeds in het dorp. Foto AP / Al Grillo

De driedaagse reis die Barack Obama maakt naar Alaska, moet laten zien dat hij zich in zijn laatste ambtsjaar concentreert op klimaatverandering. Het is een “wake-up call”, aldus de president: Er moet iets gebeuren. Dat hoeft hij de inwoners van het plaatsje Newtok, Alaska echter niet meer te vertellen. Zij proberen al twintig jaar te vluchten voor het opkomende water, veroorzaakt door klimaatverandering. Journalist Alana Semuels van The Atlantic bezocht het dorpje, dat naar verwachting in 2017 niet meer bestaat.

Paul en Teresa Charles wonen in Newtok, dat zich bevindt tussen twee rivieren. Ze zien het water elk jaar dertig meter dichter hun kant op komen. Het is beangstigend. Al in 1996 besloten de inwoners van het dorp dat vechten tegen Moeder Natuur kansloos was. De 350 inwoners stemden in om te verhuizen naar een gebied bijna vijftien kilometer verderop: Mertarvik.

De plaats Newtok in Alaska:

Nu, twintig jaar later, zijn er in Mertarvik drie huizen gebouwd, is er geen school, kan er geen vliegtuig landen en is er geen elektriciteit. De verhuizing waarin in 1996 voor gestemd was, bleef en blijft voorlopig uit. Er is geen geld. Volgens de inwoners van Newtok gaat de staat pas actie ondernemen als het “echt goed fout gaat”. In 2017 dus.

De geraamde kosten van het verhuizen van alle inwoners en faciliteiten zijn ongeveer 130 miljoen dollar. Zolang dat geld er niet is, komt er voorlopig nog geen school in Mertarvik. Er gaat er pas eenn open als er 25 mensen in het “nieuwe” dorp wonen. Maar de mensen komen nu juist niet, omdat er geen school in Mertarvik is.

Newtok is “running out of time”. Lees in het hele artikel van The Atlantic waarom.

    • Maarten Back