‘Hallucinerende trip met drugs, erotische climax en Poetin en Obama’

De regisseur van het realistische sprookje ‘Prins’ ziet een roadtrip met Poetin en Obama voor zich als ideaal project. „Ja, de echte. Ik vind het leuk om met echte mensen te werken.”

Foto Rien Zilvold

De jongens met wie ik werkte voor mijn film Prins noemden me Gekke Sam. Ze konden niet volgen wat ik met de film wilde, maar dat hoeft ook niet. Het zijn jongens uit de buurt, geen echte acteurs. Mijn doel was ze, met hun eigen persoonlijkheid, goed tot hun recht te laten komen in de film. Maar met Elsie de Brauw, die de moeder van Ayoub speelt, heb ik bijvoorbeeld wel gepraat en gefilosofeerd over waar de film over moest gaan.

Prins is mijn eerste speelfilm. Aan het eind van het verhaal verlaat ik de realiteit een beetje. In een kelderbox wordt bijvoorbeeld op een gegeven moment een varken geslacht, daar moesten de jongens om lachen. Dat sprookjesachtige vond ik leuk om uit te proberen. In de film zie je mijn zoektocht door verschillende stijlen terug.

„Mijn ultieme droomfilm is gebaseerd op een reis die ik ooit alleen op de motor maakte door onder andere Griekenland, Albanië en Montenegro. Toen ik in Bosnië was, hoorde ik over het Rainbow Festival, een geheim festivalletje ergens in de bossen. Ik besloot ernaar op zoek te gaan, niemand wist precies waar het was.

„Toen ik het gevonden had, stond er een naakte Fransoos, Gabriel: Welcome home, my friend! Het was heel raar. De meeste mensen droegen geen onderkleding, overal klonk fluitmuziek, er stonden tipi’s, iedereen gebruikte drugs, en ze stonden in kringen hand-in-hand te zingen. Het was leuk om te zien, die vrije types, maar ik werd er ook kriebelig van. Ik kan moeilijk meegaan in een bottomless-sfeer. De volgende dag ging ik weer weg.

„Ik zou Poetin en Obama deze reis willen laten maken. Ja, de echte Poetin en Obama. Ik vind het leuk om met echte mensen te werken. Het is inspirerend om met niet-acteurs om te gaan en te regisseren terwijl er een soort spanning is. Ik denk dat Obama er wel in mee zou gaan. Poetin zie ik het uiteindelijk ook wel doen. Hij stond toch ergens op een foto met een ontbloot bovenlijf op een paard, of zo?

„Het idee is een roadtrip naar een G8-top. Onderweg krijgen Poetin en Obama, wat andere wereldleiders en hun staf autopech en besluiten ze naar dit festival te gaan. Daar worden ze gedwongen broederlijk met elkaar om te gaan, spijzen en dranken te delen en dansen een dronken Poetin en Obama bij de ondergaande zon. Het moet een hallucinerende trip worden, met veel drugs en een erotische climax. Ik zou er een soort scripted reality van maken, ze moeten de camera’s niet opmerken. Een bizar experiment.”

    • Yasmina Aboutaleb