Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

The Godfather: Part II

Francis Ford Coppola’s vervolg op zijn succesfilm werd een autonoom meesterwerk: een genuanceerde sage over een maffiafamilie. Al Pacino vergelijkt als Michael Corleone anno 1958 zijn leven met het verleden van zijn vader Vito (Robert De Niro). Zo wordt het moeizaam, stapje voor stapje verkrijgen van macht gerelateerd aan de moeite die het kost om die niet meer kwijt te raken. Michael consolideert niet alleen zijn capo-schap, maar breidt het familie-imperium nietsontziend uit naar onder meer Las Vegas en Cuba. Won vijf Oscars. (Francis Ford Coppola, 1974).