Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Metéora

(Spiros Stathoulopoulos, 2012). Ze wonen zo dicht bij God als maar kan, de monnik en de non. Ieder in hun eigen klooster op de toppen van zandstenen pilaren in de Thessalische vlakte in Midden-Griekenland. Of deze losjes op het klassieke verhaal van Abélard en Héloise gebaseerde liefdesgeschiedenis zich in het nu of in vroeger tijd afspeelt, doet er niet toe. Zo uit de tijd geworpen zijn de beelden van Stathoulopoulos. Met documentaire-achtige observaties en iconografische animatie laat hij het profane en het verhevene een wonderlijke dans uitvoeren.