Familie Holleeder vecht het uit voor de rechter

Getuigenis van familieleden van Willem Holleeder voor Openbaar Ministerie van groot belang in twee rechtszaken.

Astrid, Sonja en Sandra. Cruciale getuigen zijn het. De twee zussen van Willem Holleeder Astrid en Sonja en diens ex-vriendin Sandra Klepper hebben verklaringen afgelegd in twee van de meest spraakmakende strafzaken van dit moment. Onderwerp van beide zaken: onderwereldmoorden. De ene zaak is begonnen met de arrestatie van Willem Holleeder op 13 december 2014. De andere, het liquidatieonderzoek Passage, loopt al sinds 2007.

De verklaringen van Astrid, Sonja en Sandra zijn zo belastend dat het volgens justitie van het grootste belang is dat rechters uit hun eigen mond kunnen horen wat zij hebben verteld en waarom ze dat hebben gedaan. Het drama binnen de familie Holleeder lijkt in het openbaar te worden beslecht. Astrid en Sonja zullen in het bijzijn van Willem Holleeder vertellen hoe hij in 2003 onder meer de moord bestelde op Cor van Hout, de vader van de twee kinderen van Sonja. Ex Sandra, die in 2003 een relatie had met Willem, beaamt dat.

Justitie wil voorkomen dat de getuigen vele keren hun verhaal moeten komen vertellen. Gezien „de bijzondere positie die de getuigen hebben ten opzichte van de verdachte” en „de heftige strafbare feiten” waarop hun verklaringen betrekking hebben, wil justitie dat zij slechts een keer in het openbaar worden gehoord. Maar hoe moet dat als getuigen in twee strafzaken een belangrijke rol spelen?

Gisteren suggereerde justitie tijdens het hoger beroep van de Passagezaak dat Astrid, Sonja en Sandra tegelijkertijd door de rechtbank en het gerechtshof zouden kunnen worden gehoord. Dit is uniek. Normaal gesproken toetst een gerechtshof of een rechtbank haar werk goed gedaan heeft. En nu zouden ze, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, samen op moeten trekken. Het verhoor van de drie vrouwen moet het liefst ergens in december van dit jaar plaatsvinden.

Of het juridisch mag en praktisch kan wordt de komende weken onderwerp van debat. Later deze week zullen de advocaten van de verdachten in de Passagezaak hun mening geven. Volgende week behandelt de Amsterdamse rechtbank de voortgang in het onderzoek naar Willem Holleeder. Ook daar zal deze vraag nadrukkelijk aan de orde komen. Voor alle verdachten zijn de belangen groot: één verklaring kan het verschil maken tussen vrijspraak of levenslang.

Een verhoor van zijn zussen voor rechtbank en gerechtshof tegelijk zou de bijzondere positie bevestigen die Willem Holleeder heeft gehad in de Amsterdamse onderwereld. Hij is al twintig jaar onderwerp van onderzoek en zijn naam duikt op in enkele tientallen strafdossiers: soms als betrokkene, soms als getuige en sinds 2004 meestal als verdachte.

Vele honderden ordners met bewijsmateriaal waren nodig om hem te vervolgen voor zeer ernstige feiten: de opdracht voor moorden op vijf voormalige vrienden die Holleeder kende uit de Amsterdamse onderwereld: Thomas van der Bijl, Wim Endstra, Kees Houtman, John Mieremet en zijn zwager Cor van Hout. V

Volgens zijn zus Astrid staat haar broer „tot zijn enkels in het bloed”. Om hem van de straat te houden is zij bereid in het openbaar haar verhaal te doen. De rechtbank en het gerechtshof zullen de komende weken beslissen onder welke omstandigheden dat gaat gebeuren.

    • Jan Meeus