Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Eurostar-treinen uren vast bij Kanaaltunnel wegens migranten

Vijf Eurostar-treinen hebben vannacht zo’n vier uur lang stilgestaan bij de Kanaaltunnel nadat migranten probeerden de toestellen binnen te dringen, melden bronnen aan persdienst AFP. In de treinen zaten honderden mensen.

Hulpdiensten delen thermische dekens uit aan passagiers, nadat hun Eurostar-trein is gestrand bij de Kanaaltunnel.
Hulpdiensten delen thermische dekens uit aan passagiers, nadat hun Eurostar-trein is gestrand bij de Kanaaltunnel. Foto Reuters / John Pullman

Vijf Eurostar-treinen hebben vannacht zo’n vier uur lang zonder stroom stilgestaan bij de Kanaaltunnel nadat migranten op het spoor waren gesignaleerd. De vluchtelingen zouden hebben geprobeerd wagons binnen te dringen, melden bronnen aan persdienst AFP. In de treinen van de hogesnelheidsdienst zaten honderden passagiers. Drie treinen zijn later naar bestemming Londen vertrokken, de andere twee moesten terugkeren naar vertrekstations Londen en Parijs.

Eurostar meldt op Twitter dat migranten van het spoor worden gehaald.

Twitter avatar Eurostar Eurostar The trespassers are still being removed from the tunnel and away from the tracks. We will let you know as soon as we have more info.

Migranten proberen via de Kanaaltunnel bij de Franse stad Calais de tocht naar Groot-Brittanië te maken. Ze proberen op vrachtwagens en treinen te klimmen, wat leidt tot gevaarlijke situaties en soms dodelijke ongelukken.

noodhulp

De Europese Unie trekt vijf miljoen euro extra uit voor noodhulp in Calais. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei tijdens een bezoek aan de stad dat het geld bedoeld is voor een nieuw kamp dat hulp biedt aan 1.500 migranten. Een paar duizend migranten verblijven nu onder onhygiënische omstandigheden in Calais.

De Franse premier Manuel Valls zei dat het migrantenprobleem niet opgelost kan worden met “prikkeldraad” alleen. Hij drong aan op meer hulp voor migranten die legitieme asielaanvragen indienen. Maar, zo zei hij: migranten die hier alleen komen voor financieel gewin moeten terug worden gestuurd.

Lees ook: Vluchten tussen de gekoelde kaas, over hoe vluchtelingen in vrachtwagens Nederland proberen binnen te komen.