Dumoulin verliest leiding in Vuelta, maar handhaaft zich in top 3

Tom Dumoulin voorafgaand aan de zware, elfde etappe. Foto AFP / Jaime Reina

Tom Dumoulin is er vandaag niet in geslaagd zijn leiderspositie in de Vuelta te behouden. De Nederlander moest in de loodzware Pyreneeënrit naar Andorra ruim anderhalve minuut toegeven op Fabio Aru. De rijder van Astana is daardoor de nieuwe leider in de Spaanse ronde, terwijl Dumoulin naar de derde plaats is gezakt.

Naast Aru is namelijk ook Joaquim Rodriguez de 24-jarige Limburger in het algemeen klassement gepasseerd. Toch zijn de verschillen met nog anderhalve week te gaan niet heel groot. Dumoulin staat na elf etappes dertig seconden achter Aru en drie tellen achter Rodriguez.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Conclusie van vandaag: Dumoulin kan stand houden in het hooggebergte. Enorme stap vooruit in zijn ontwikkeling als ronderenner.
Twitter avatar raykerckhoffs Raymond Kerckhoffs PODIUM Vuelta lijkt na zwaarste bergrit ineens realistisch voor Tom Dumoulin…

Voorafgaand aan de rit van vandaag was het nog een beetje de vraag of Dumoulin zich zou kunnen handhaven in een etappe van dit kaliber. De Nederlander kon de afgelopen dagen bergop weliswaar met de beste renners mee, maar vandaag moest het peloton maar liefst zes cols beklimmen, een zeldzaam zware etappe.

Dumoulin toont zich kandidaat voor topklassering

Ondanks zijn tijdverlies is nu dus duidelijk dat Dumoulin ook in het hooggebergte momenteel bij de top hoort. Zo liet hij in de slotklim onder meer Nairo Quintana en Alejandro Valverde, de nummer twee en drie van afgelopen Tour, achter zich. Tourwinnaar Chris Froome kwam zelfs vierenhalve minuut na de Limburger over de streep.

Even leek overigens ook Dumoulin veel tijd te gaan verliezen, toen hij op dertig kilometer van de aankomst nagenoeg alle favorieten van zich weg zag rijden. In de afdaling van de Collada de la Gallina zat de coureur van Giant-Alpecin namelijk te ver achter in het peloton en kon hij niet reageren toen Valverde en Rodriguez wegreden.

Aru demarreert vroeg en houdt stand

In de aanloop naar de slotklim maakte Dumoulin echter handig gebruik van de gretigheid van Mikel Nieve en Domenico Pozzovivo, die een hoop kopwerk deden in de groep van de Nederlander. Daardoor reed Dumoulin bij het begin van de klim naar Alto Els Cortals d’Encamp gewoon weer tussen de andere renners in de tp van het klassement.

Met nog een kilometer of 8 te gaan kon de drager van het rood echter niet meer volgen, toen Aru een stevige versnelling plaatste. Hoewel de Italiaan daarbij slechts een seconde of twintig op Dumoulin won, wist hij zijn voorsprong in de laatste kilometers stukje bij beetje uit te breiden.

Opnieuw incident met wedstrijdmotor

Op het moment dat Dumoulin en Aru aan de slotklim begonnen had Sergio Paulinho al opgegeven. Hij werd tijdens de rit van vandaag aangereden door een motor van de Spaanse televisie en raakte daarbij zwaar gehavend. De Portugees is de tweede renner van Tinkoff-Saxo die in aanraking kwam met een motor. Dit weekeinde verliet Peter Sagan de ronde al na een aanrijding.

Eigenaar Oleg Tinkoff reageerde op Twitter verbolgen op de nieuwe aanrijding. Hij schreef:

“Ik overweeg nu serieus mijn team uit de Vuelta te halen. En om de ASO (de organisatie van de wedstrijd) hierom te boycotten. Ze betalen ons geen geld voor de race en verwonden zelfs onze renners.”

Toeslaan in de tijdrit

Hoewel de zwaarste rit van de ronde na vandaag achter de rug is, staan er nog zeker een handvol beslissende ritten op het programma. Vooral de etappes van dit weekeinde en maandag - die allemaal op een berg eindigen - zijn lastig genoeg om nog veel tijd te verliezen.

Als Dumoulin in die ritten de schade weet te beperken, maakt hij nog altijd een goede kans op de eindzege. Woensdag wordt er immers een lange tijdrit gereden en fietsen tegen de klok is Dumoulins specialiteit.

    • Joost Pijpker