2Doc: Onder ongelovigen

Voormalig politicus en voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham vraagt samen met documentairemaker Dorothée Forma in Onder ongelovigen aandacht voor de vrijheid om niet te geloven. Van der Ham ontmoet mensen die afscheid hebben genomen van het geloof, vaak met flinke risico’s. In 39 landen riskeert mensen gevangenisstraf vanwege godslastering en afvalligheid, in dertien landen zelfs de doodstraf. Ex-moslima Nahla vluchtte voor de religieuze dwang in Soedan. Ze woont nu in Londen, maar heeft daar ook te maken met agressie. Volgens haar durft progressief links de problemen niet te benoemen. In Turkije – officieel nog seculier – vertellen de oprichters van de eerste openlijk atheïstische vereniging in het land over hun initiatief en de tegenwerking die ze ervaren: „Als je het over een atheïst hebt, dan denkt men hier aan iemand die goddeloos en ongelovig is. Iemand die schurkenstreken uithaalt, liegt, bedriegt en steelt.” Ook komt Ramin aan het woord, een Iraniër in Glasgow. Hij richtte een Schots Comité van ex-moslims op. „Aan mijn familie kan ik het niet vertellen. Zij kennen atheïsten alleen uit verhalen.”