Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media vandaag?

Peerby zoekt een verdienmodel

Leuk hoor, idealisme. Maar op een gegeven moment wil je ook graag iets verdienen. Zo ook de ondernemers achter Peerby. De website bracht uitleners en leners bij elkaar - gratis, tot nu toe. Nu denkt het bedrijf hard na over een verdienmodel, meldt de Volkskrant.

Er kan bijvoorbeeld ook verhuurd en gehuurd worden. En sinds kort kunnen gebruikers de geleende of gehuurde spullen laten thuisbezorgen en na gebruik laten ophalen. Peerby-oprichter Daan Weddepohl:

Het zijn allemaal experimenten. We zijn nog aan het uitzoeken wat het best bij ons past.

De Volkskrant schrijft dat Peerby, dat nu drie jaar bestaat, gold als voorbeeld van de deeleconomie. Slogans waren ‘samen hebben we meer’ en ‘delen is het nieuwe hebben’. Weddepohl:

Nederlanders denken bij delen meteen aan gratis, maar delen kan vele vormen aannemen. Het gaat ons erom overcapaciteit op een slimme manier te benutten.

Barclays gaat bitcoins accepteren

Heeft Bitcoin dan toch een toekomst? Barclays Bank gaat als eerste westerse grootbank de digitale valuta accepteren. RTL Z bericht erover op basis van een bericht op de website Ars Technica. Eerder dit jaar investeerde Barclays al in het Zweedse Bitcoinbedrijfje Safello.

Er zit nog wel een schakel tussen de bitcoingebruikers en de bank zelf. Volgens RTL Z is Safello een logische kandidaat om de bitcoins, of ‘cryptomunten’ voor Barclays te accepteren.

Dit betekent niet dat algemene acceptatie van de bitcoin eraan zit te komen. RTL Z belde even met ABN Amro. Die bank liet weten dat het systeem daarvoor nog lang niet veilig genoeg is: er is te weinig toezicht en er zijn te weinig regels.

Hema-topman moet Blokker verlossen

Blokker heeft een frisse wind nodig, en die wind moet van Rob Heesen komen. Heesen is de voormalig inkoopdirecteur van Hema, schrijft het Financieele Dagblad in een groot verhaal over de problemen van Blokker. Volgens de krant is er sprake van een massale uittocht van topmanagers bij Blokker, Xenos, Marskramer en Bart Smit - allemaal Blokker-winkels.

De vraag is of het ombouwen van de Blokker-filialen de ommekeer zal brengen waarop het concern zit te springen. Heesen maakte vorig jaar mee hoe Hema alle filialen binnen drie weken wist te verbouwen. De topman weet volgens het FD heel goed dat zo’n verbouwing niet de gouden oplossing is.

Topman Jaap Blokker overleed in juli 2011, maar wist nooit een opvolger op te leiden. Een neef zou verandering moeten brengen, maar hij deed er te lang over en werd aan de kant geschoven. Zal Rob Heesen verlossing brengen?

    • Eefje Rammeloo