Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dagvaarding: Els Borst werd 41 keer gestoken

Voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst is „door meerdere steekverwondingen om het leven gekomen”. Dat staat in de dagvaarding die het Openbaar Ministerie (OM) heeft uitgebracht. Het OM verdenkt de 39-jarige Bart van U. ervan Borst te hebben omgebracht. Hij staat hiervoor volgende week dinsdag pro forma voor de rechter.

De dagvaarding is opmerkelijk, omdat politie en justitie vlak nadat haar stoffelijk overschot in de garage van haar woning in Bilthoven werd gevonden, verklaarden niet te weten of sprake was van een misdrijf.

Volgens het OM in Utrecht waren er destijds „twee dagen van onderzoek nodig op de plaats delict om met zekerheid te kunnen zeggen of er sprake was van een misdrijf. Er waren in die garage meerdere objecten die bij een val hadden kunnen leiden tot ernstige verwondingen.”

In juli stond Bart van U. voor de rechter wegens de moord op zijn zus. Hij heeft die moord – ook met messteken – bekend. Volgens zijn advocaat is uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum gebleken dat haar cliënt „sterk verminderd toerekeningsvatbaar” is. Hij lijdt aan waanbeelden.

Tot nu toe heeft Van U. zich beroepen op zijn zwijgrecht.

Van U. is sinds de vorige rechtszaak niet meer verhoord. Het is onduidelijk of hij dinsdag in de rechtszaal zal verschijnen.