Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Brussel stemt in met overname BG door Shell

Opslagtanks bij raffinaderij Shell Pernis.
Opslagtanks bij raffinaderij Shell Pernis. Foto ANP / Jerry Lampen

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de overname van het Britse gasbedrijf BG door energiereus Shell. Dat meldt de Commissie. Aan de overname zijn geen voorwaarden vanuit Brussel verbonden.

Twitter avatar EU_Competition EU Competition Mergers:
@EU_Commission clears acquisition of BG Group by Royal Dutch Shell http://t.co/5x4SG1yHnE

Shell betaalt meer dan 64 miljard euro voor de overname van het bedrijf, die begin volgend jaar moet worden afgerond. De Braziliaanse autoriteiten gingen al eerder akkoord met de acquisitie. Brussel liet weten dat de overname geen zorgen over concurrentie oproept.

Shell gaf in april te kennen het Britse gasbedrijf te willen overnemen. BG is een belangrijke speler op de LNG-markt (vloeibaar gas). BG steunde het bod van Shell en adviseerde aandeelhouders akkoord te gaan met de overname.

Gas is de toekomst

Met de overname heeft Shell zich definitief tot het gas bekeerd, schreef economieredacteur Renée Postma eerder dit jaar in NRC.

“Olie blijft een belangrijk deel uitmaken van het Nederlands-Britse concern, maar gas is de toekomst. Ooit zal er aan de uitstoot van CO2 een forse prijs komen te hangen. Dan zal de wereldindustrie zich massaal tot het gas wenden, is de verwachting.

Ondanks de opmars van duurzame energie blijft de wereld nog decennia afhankelijk van fossiele brandstoffen, is de redenering die ook door het Internationaal Energie Agentschap (IEA) wordt uitgedragen. Met de overname van BG verzekert Shell zich tot in lengte van jaren van de koppositie als het om LNG gaat.

Met de overname voegt Shell grote gasbelangen in Australië, de Verenigde Staten en Tanzania toe aan zijn portfolio. De verkoop van LNG neemt in één klap toe met ruim 30 procent, in 2018 zal dat door ontwikkelingen in Australië en de VS, zelfs 80 procent zijn, verwacht Shell-topman Van Beurden.”