Bertens uitgeschakeld door Serena Williams op US Open

Kiki Bertens in actie tijdens haar partij tegen Serena Williams in de tweede ronde van de US Open. Foto AFP/Jewel Samad

Kiki Bertens is uitgeschakeld op de US Open. Hoewel ze lang goed partij gaf, was ze niet opgewassen tegen de ongenaakbare nummer 1 van de wereld Serena Williams. Bertens verloor met 7-6 (5), 6-3.

In de eerste set leek het er na een vroege break voor de 23-jarige Nederlandse lange tijd op alsof Bertens de set naar zich toe kon trekken. Op 5-4 voor mocht ze voor setwinst serveren, maar op dat moment gaf Williams gas, sloeg Bertens een dubbele fout en had de nummer 1 van de wereld genoeg aan één breakkans om terug te komen in de set. In de tiebreak kwam Bertens razendsnel met 4-0 voor, waarna Williams zich knap terugvocht tot 5-5 en de set pakte.

In de tweede set werd Bertens al in haar tweede servicegame gebroken. Ze kwam er daarna op de service van Williams niet meer aan te pas. Bij een stand van 5-3 in het voordeel van Williams werden twee dubbele fouten van Bertens haar uiteindelijk na 1 uur en 32 minuten op de baan te hebben gestaan fataal.

Williams jaagt op historie

Williams is door haar overwinning nog steeds op jacht naar een unieke prestatie in New York: het winnen van alle grandslamtoernooien in één kalenderjaar. De Duitse Steffi Graf deed dat in 1988 voor het laatst. Momenteel is Williams al de regerend kampioen op alle toernooien, nadat ze dit jaar al de Australian Open, Roland Garros en Wibledon wist te winnen en in de VS haar titel verdedigt van vorig jaar. Die kans is niet onopgemerkt voorbijgegaan: voor het eerst in de geschiedenis was de vrouwenfinale - in anticipatie op Williams’ historische finaleplaats en overwinning - eerder uitverkocht dan de mannenfinale.

Voor Bertens rest de troost dat ze in een hoofdtoernooi voor het eerst sinds de Australian Open van begin dit jaar weer de tweede ronde heeft gehaald. Ze sloeg zich door de drie rondes van het kwalificatietoernooi en schakelde in de eerste ronde de Kroatische nummer 48 van de wereld Mirjana Lucic-Baroni uit.

Morgen komt Robin Haase nog in actie in zijn tweederondepartij tegen de als twaalfde geplaatste Richard Gasquet. Zijn wedstrijd is de laatste van de dag op baan 5.

    • Sam de Voogt