Armatrading nog altijd sterk

Is ze ernstig ziek of herstellende van ziekte? Helemaal duidelijk werd het niet waarom Joan Armatrading (64) een afscheidstournee onderneemt. Of liever afscheid van de grote podia, want op haar site houdt de Britse zangeres de optie open om nog incidentele concerten te geven.

Het is teleurstellend dat ze zonder band en met vooraf opgenomen tapes optreedt. Joan Armatrading is een zangeres met een dijk van een stem, die zich niet met een waterig restje voorgekookte synthesizers uit de troebele jaren tachtig laat verdunnen.

De bluessong My Baby’s Gone met haar eigen, vurige slidegitaarspel was het beste bewijs van haar kracht als solist, nadat ze zich had bevrijd uit het web van ingeblikte spookmuziek.

Haar doorleefde zang heeft nog steeds de urgentie van een vrouw die al haar leed met de wereld wil delen en die daar sterker uit tevoorschijn komt. The Weakness In Me, haar tijdloze song over een oude geliefde die haar blijft stalken, is nog net zo hartverscheurend als in 1981.

Rosie en Me Myself and I, de andere hits waarmee ze haar naam als Britse soulheldin vestigde, kwamen er wat krampachtiger uit. Armatrading zingt nog prachtig, maar wat is het eeuwig zonde dat ze niet als vanouds kan schitteren met een liveband.

    • Jan Vollaard