Aangeboden: vrouw die alles kan

Janine Westerveld (47) vond een nieuwe baan nadat ze met een sandwichbord voor Amsterdam Centraal Station ging staan om zichzelf te promoten.

illustratie tomas schats

Aangeboden (gratis): een knalgeel sandwichbord. Het bord is niet meer nodig, schrijft eigenaar Janine Westerveld (47) op een Facebookpagina waar gratis spullen worden aangeboden. Ze gebruikte het bord om een baan te vinden, en die heeft ze nu. Ze gaat deze maand beginnen aan haar nieuwe baan als office manager.

Even drie maanden terug. Westerveld was haar baan in een instelling voor verstandelijk gehandicapten kwijtgeraakt en schreef al bijna twee jaar sollicitatiebrieven (een paar honderd, schat ze zelf). Zonder succes. En toen was Westerveld „er helemaal klaar mee”.

Zo begon ‘project sandwichbord’.

Ergens, ze weet niet meer waar, had Westerveld iemand zien flyeren om een nieuwe baan te vinden, op straat met een groot bord om. „Ik dacht: dát ga ik ook doen.”

Op een geel bord zet ze: ‘Hier ben ik dan, de vrouw die (bijna) alles kan.’ En: ‘Neem mij aan!! Janine Westerveld zoekt werk. Google haar!’

Met dit bord stapte ze in de auto – het bord vangt nogal veel wind, dus fietsen gaat niet – en rijdt naar het pontje in Amsterdam-Noord. Daar hangt ze het om, vaart naar de overkant, en stapt uit bij het Centraal Station.

Drie keer deed ze dat, een paar uur achter elkaar. „Het was zo lekker om in actie te komen, in plaats van al die brieven schijven.” En de respons was enorm, zegt Westerveld. „Mijn LinkedIn was 100 keer bekeken, en daarna meteen 1.300 keer.”

Vond je het spannend om dat bord om te hangen?

„Nou, je moet wel ergens doorheen, ja. Maar binnen vijf minuten is dat gedaan. Het klinkt misschien gek, maar ik vier ook carnaval in Roermond, en ik weet dat zo’n pakje ook bescherming geeft. En trouwens, ik draag ook altijd kleurige kleren, en heb een ander postuur, dus ik ben het wel gewend om op te vallen.”

Hoe werd er op je gereageerd?

„Iedereen wilde met me op de foto. En iemand kwam terugfietsen, gaf me een kaartje en zei: ‘Als je me belt maak ik een site voor je.’ En meteen de eerste dag zei iemand dat zijn broer misschien wel iets voor me had. Werk als telefoniste, voor twee dagen in de week. Dat vond ik alleen te weinig dagen, maar het was allemaal zo’n douw in de goede richting.”

Hoe kwam je uiteindelijk aan je nieuwe baan?

„Dat was via een Facebookgroep waar ik actief ben. Iemand had daar gehoord van project sandwichbord. De afgelopen week ben ik weer met het bord bij de pont gaan staan, om te bedanken. Zonder dat bord was het denk ik niet gelukt.”

    • Geertje Tuenter