Over de haag

None

In of uit...

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) had gisteren de eer het parlementaire jaar te openen. Zij mocht naar het vragenuurtje komen om de eerste vraag van het seizoen te beantwoorden. Onderwerp: de miljoenen die openbaarvervoerreizigers kwijtraken doordat ze niet uitchecken. Volgens Mansveld wordt er alles aan gedaan om dat bedrag – 16 miljoen euro ofwel 1,7 procent van het totaal – naar beneden te krijgen. Maar de bewindsvrouw moest er nog even inkomen. „We zullen helaas altijd verliefde mensen houden die wat dromerig de trein in lopen en wellicht vergeten om in te checken.” Maar wie zwart rijdt, hoeft ook niet uit te checken.

...raar of niet...

Op de eerste dag van het nieuwe seizoen lijkt direct al de raarste motie van het jaar te zijn voorgesteld. Geestelijk vader is Geert Wilders, die een motie wil indienen naar aanleiding van een vergadering van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, beter bekend als de commissie-stiekem. Onderwerp van de motie? Tsja, dat is niet helemaal duidelijk. Want de leden mogen niet zeggen wat er is besproken. En de PVV’er dus ook niet. „Ik wil er wel aan toevoegen dat ik daar dingen heb gehoord die niet alleen schokkend zijn, maar wat mij betreft ook onacceptabel.” Klinkt ernstig, maar als de motie niet duidelijker wordt, lijkt de kans groot dat die evenveel steun krijgt als zijn moties van wantrouwen: namelijk alleen van de twaalf leden van zijn fractie.

...en tot slot

Wie denkt dat parlementariërs niet verder dan de dag van morgen kijken, kreeg op de openingsdag direct ongelijk. Vuurwerk op Oudejaarsavond stond op de agenda en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren legde een motie neer om in 2020 tot een totaalverbod te komen. Ockje Tellegen van de VVD vroeg zich juist af of een verbod – zoals op babypijltjes en Romeinse kaarsen – eigenlijk iets oplevert. Ze wil een onderzoek voordat de politiek met nog meer verboden komt. Dat was het kabinet al van plan, zei staatssecretaris Mansveld. Dat wordt deze jaarwisseling vingers en ogen tellen.