Zorgorganisatie spant kort geding aan om zorginkoopbeleid Zilveren Kruis

Zorgorganisatie Careyn wil een kort geding aanspannen tegen verzekeraar Zilveren Kruis, tot voor kort bekend als Zilveren Kruis Achmea. Careyn is het niet eens met de manier waarop de zorgverzekeraar de wijkverpleging wil gaan inkopen.

Exterieur van het hoofdkantoor in Zeist van Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland. Zilveren Kruis is onderdeel van de holding Achmea.
Exterieur van het hoofdkantoor in Zeist van Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland. Zilveren Kruis is onderdeel van de holding Achmea. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Zorgorganisatie Careyn spant een kort geding aan tegen verzekeraar Zilveren Kruis, tot voor kort bekend als Zilveren Kruis Achmea. Careyn is het niet eens met de manier waarop de zorgverzekeraar de wijkverpleging wil gaan inkopen.

Zilveren Kruis wil in januari 2016 in verschillende gemeenten, waaronder Utrecht, starten met een experiment waarbij de stad of gemeente wordt verdeeld in verschillende wijken, waarbij elke wijk één ‘voorkeursaanbieder’ op het gebied van wijkverpleging krijgt. Met het experiment wil Zilveren Kruis het aantal zorgaanbieders terugbrengen en “een herkenbaar en hecht team” voor de patiënt creëren.

Op zich een goed streven, vindt bestuursvoorzitter Rob van Dam van Careyn, maar de manier waarop is volgens hem totaal verkeerd. Zorgaanbieders moeten zich intekenen voor de wijken. Ze kunnen aangeven voor welke prijs ze welke zorg kunnen leveren. Zilveren Kruis wijst per wijk een thuiszorgaanbieder toe, waarbij de verzekeraar selecteert op door hen bepaalde factoren. Van Dam: “Eigenlijk zegt Zilveren Kruis: vecht elkaar maar kapot. Ze kiezen de goedkoopste en kijken onvoldoende naar kwaliteit.”

‘Minder uren zorg’

Organisaties zijn verplicht hun huidige cliënten te blijven verplegen, ook als deze mensen niet in de wijk wonen waar zij voorkeursaanbieder zijn. De zorgaanbieder moet dan volgens deze afspraak onder de kostprijs werken: “Wat praktisch betekent dat mensen minder uren zorg krijgen.”

Van Dam meent dat zorgorganisaties eigenlijk geen nieuwe cliënten buiten hun eigen wijk kunnen aannemen: “In feite heeft de cliënt geen keuzevrijheid meer.”
Bovendien verdwijnt volgens de bestuurder de gespecialiseerde verpleegkundige, bijvoorbeeld voor dementie, uit de wijk. Niet alle zorgaanbieders hebben zo’n team en het is voor de organisatie die ze wel heeft te duur om ergens anders in te zetten. Van Dam: “Terwijl die gespecialiseerde wijkverpleging juist belangrijker wordt, omdat mensen langer thuis wonen.” Ook huisartsen en cliëntenraden in Utrecht maken zich zorgen over de plannen.

Morgen volgt gesprek

Omdat Careyn er met Zilveren Kruis niet uitkomt, ziet Van Dam geen andere weg dan die naar de rechter. Bovendien speelt dit vrijwel in alle gemeenten waar het experiment start, zegt Van Dam. “En als andere verzekeraars het zien zitten –wat nu al zo is- wordt het een landelijk probleem.”

Zilveren Kruis begrijpt dat het voor zorgorganisaties even wennen is. “Maar de pilot maakt het veld overzichtelijk en zorgt voor minder administratie waardoor de verpleegsters zich juist meer op de zorg kunnen richten”, zegt een woordvoerder. Het is de bedoeling dat woensdag een gesprek volgt tussen de verzekeraar en Careyn.