Wie die fontein beschadigde, blijft onduidelijk

Was het een stel beesten dat in Rome cultureel erfgoed vernielde? Tientallen Feyenoord-fans worden alleen vervolgd voor geweld tegen de politie.

Feyenoord-supporter Dennis F. uit Maassluis heeft geen advocaat nodig. „De beelden zijn bekend”, zegt hij tegen rechter Snitker. „Wat kan ik daaraan doen? Ik verdien die straf. Ik heb een flesje gegooid, vind je het gek als er duizenden ME’ers op je inslaan?”

De 27-jarige F. is één van de 44 Nederlandse verdachten in de grote strafzaak rond de supportersrellen in Rome, februari dit jaar. In Rotterdam was gisteren de regiezitting, ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van de zaak over drie maanden.

Veruit de meeste verdachten worden vervolgd voor ‘openlijke geweldpleging in vereniging tegen de politie’. Ze zouden voorwerpen in de richting van agenten hebben gegooid – flessen, glazen, vuurwerk, stukken hout. Eén van de mannen, de 21-jarige Roy L. uit Zierikzee, wordt verdacht van poging tot doodslag. Hij zou een mortierbom naar agenten hebben geworpen.

De Feyenoord-supporters worden niet vervolgd voor de beschadiging van de Barcaccia-fontein op Piazza di Spagna, waar na de ongeregeldheden 110 krassen op zaten. Door het gebrek aan camerabeelden van de vernielingen van de zeventiende-eeuwse fontein kon niet achterhaald worden wie de schade heeft toegebracht.

Een teleurstelling voor het Openbaar Ministerie? „Natuurlijk, dat is wat heel veel commotie heeft veroorzaakt”, zegt persofficier Ernst Pols. „Wij begrijpen heel goed de perceptie van de Italiaanse autoriteiten, dat ze het niet pikken dat je daar als een stel beesten met cultureel erfgoed omgaat. In die zin is het jammer dat we die zaak niet op de dagvaarding hebben kunnen zetten.” De schade aan de Romeinse binnenstad bedroeg 5,2 miljoen euro, stelde de gemeente op basis van een overigens omstreden berekening.

Beelden van de confrontatie met de politie zijn er genoeg; er is ruim drie uur materiaal. Opnamen van verdachten zijn vertoond in opsporingsprogramma’s, om tips te verzamelen over de identificatie. Die aanpak is vergelijkbaar met die van de strandrellen in Hoek van Holland (2009) en de bestorming van het Maasgebouw bij de Kuip (2011). „Dit soort zaken met grote kluwens mensen louter op getuigenverklaringen bewijzen, is altijd donders moeilijk”, zegt Pols.

De Italiaanse politie is veel te verwijten, stellen diverse advocaten in de zitting. De situatie op het plein bij de Spaanse Trappen was chaotisch, er was een „gebrek aan crowd control”, aldus advocaat Tim Vis. De confrontatie begon toen een deel van de supporters vanaf het plein naar een ‘shuttlepunt’ werd gedreven, voor vervoer per bus naar het stadion. „De agenten wisten niet wat ze moesten doen, en de supporters ook niet”, zegt advocate Faiza el Makhtari. „Agenten spraken geen Engels.”

Vervolgens ging het er „van beide kanten niet zachtzinnig aan toe”, aldus de officier van justitie. De Italiaanse politie zou de rellen hebben aangewakkerd, betogen meerdere advocaten. Een van de verdachten verklaart dat hij zag dat de ME vrouwen en kinderen verwondde, waarop hij met flessen ging gooien.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak begint 27 november, er zijn vier zittingsdagen gepland. Het hoofd van de Romeinse politie, Diego Parente, wordt gehoord in Rotterdam.

Dennis F. is er ook bij, op 2 december moet hij voorkomen. Kan hij dan, vraagt de rechter. „Ik ga het vragen op mijn werk. Komt goed hoor.”

    • Steven Verseput