Waar is de webcamseks?

None
Foto ANP

Erotische webcamsessies aanduiden als ‘vermakelijkheidsactiviteit’: die ontnuchterende gave heeft alleen de Belastingdienst. Maar waar in cyberspace moet belasting worden betaald over dit vermaak?

De sites die de webcamsessies aanbieden, worden geëxploiteerd vanuit Nederland door een Nederlander. De erotische modellen zitten op de Filippijnen. Ze hebben een arbeidsovereenkomst met de Nederlander en hebben computers en software gekregen om het werk te kunnen doen. Iedere maand worden ze contant door de Nederlander betaald.

De (overwegend Nederlandse) bezoekers van de websites kunnen de webcamsessies live en tegen betaling bekijken en verzoekjes indienen bij de modellen. Over deze omzet moet volgens de fiscus in Nederland belasting worden betaald. De man krijgt een naheffingsaanslag voor de omzetbelasting die hij drie jaar lang niet heeft afgedragen plus een boete, samen bijna 50.000 euro.

Maar volgens de Nederlander is de fiscus helemaal niet heffingsbevoegd, omdat de sessies niet in Nederland worden verricht. Uit de Wet op de omzetbelasting volgt dat bij ‘vermakelijkheidsactiviteiten’ gekeken moet worden naar de plaats waar de activiteiten feitelijk plaatsvinden.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant legt dit anders uit. Volgens haar gaat het om de plaats waar de bezoeker zich bevindt als hij een webcamsessie bekijkt. Maar in hoger beroep sluit het Hof Den Bosch zich aan bij de webcamexploitant en wordt de naheffing vernietigd. Bepalend volgens het Hof is inderdaad de plek waar de modellen voor de camera staan als ze live uit de kleren gaan. Wie daar waar ter wereld ook naar kijkt.

    • Nelleke Koops