Dumoulin: niet denken maar doen

De Ronde van Spanje winnen, nee, dat leek hem te hoog gegrepen. Zelfs na zijn onvergetelijke ritzege bergop van zondag bleef Tom Dumoulin realist. Mooi dat hij opnieuw de rode leiderstrui droeg, maar Madrid was nog ver en aan de eindzege durfde de renner van Giant-Alpecin absoluut niet te denken. „Ik win de Vuelta niet”, sprak hij zelfs.

Toch klonk gisteren na de tiende rit, waarin hij de leiderstrui met allure verdedigde, al andere taal. Nog steeds ziet de 24-jarige Limburger zichzelf niet als grootste kanshebber. „Maar ik zal wel proberen mijn positie in het klassement te verdedigen. Zondag dacht ik ook niet dat ik kon winnen. Misschien moet ik stoppen met nadenken en er gewoon voor gaan.”

Aan de rit van gisteren hield Dumoulin gemengde gevoelens over. Hij had de leiderstrui eenvoudig behouden, zelfs kopwerk gedaan voor ploeggenoot John Degenkolb. Maar de Duitser moest de ritwinst laten aan de Italiaan Kristian Sbaragli (MTN). „Jammer maar dat is wielrennen”, stelde Dumoulin.

Na de rustdag van vandaag wacht de renners morgen een wrede rit van 138 kilometer over zes hoge cols. Dumoulin wapent zich, ook tegen de verwachte temperatuurdalingen. „Daar gaat iedereen problemen mee krijgen.” Hij is er klaar voor. En waarom dan niet gaan voor het hoogste?