Vrije val zonder parachute

None

Met de term überjam introduceerde de gelauwerde jazzgitarist John Scofield in 2002 een soort overtreffende trap van jammen. Zijn breed georiënteerde jams scheerden mede over de stilistische beperkingen van jambands heen – in de überjam kon de muziek zowel cerebraal als funky klinken. Abstract, intellectueel, maar nooit de gruizige groove uit het oog verliezend. In die tijd volgden vele (soul)jazzbands dat spoor. Maar tegenwoordig zie je ook vanuit de pop vaak de keuze voor vrijblijvende jams. Het is inspirerend, het vuur kan hoog oplaaien en het blijft de dreiging van voorspelbaarheid voor. De 3-cd The Jam Sessions is de weerslag van de levendige improvisatieconcerten die bandleider Kyteman het afgelopen jaar gaven met zijn musici. Er was niets gecomponeerd, er waren geen liedjes, er stond niets op papier. De orkestleider wilde op het podium een vrije val zonder parachute, in muziek „die ze met geen mogelijkheid geschreven hadden kunnen krijgen”. Alles om maar niet vast te zitten in patronen, in een vaste sound. In drie cd’s maakte hij een selectie van uren aan geïmproviseerd materiaal. Een taaie taak; want er was geen concert hetzelfde en daar wil Kyteman aardig veel van laten horen. Fusionjazz, flarden reggae of opwindende hiphopjazz; alles komt voorbij, van klein naar een crescendo, met enkele bezielde solo’s.

    • Amanda Kuyper