Vondst reusachtig gasveld kan energiecrisis Egypte beëindigen

Een historische vondst. Zo noemt Claudio Descalzi, de directeur van het Italiaanse energiebedrijf Eni, de ontdekking van een „reusachtig” gasveld voor de kust van Egypte. De vondst zou een einde kunnen maken aan de energiecrisis in Egypte en het land voor decennia in zijn behoefte kunnen voorzien.

Het gasveld Zohr bevat in potentie 850 miljard kubieke meter gas (het equivalent van 5,5 miljard vaten olie), verklaarde Claudio Descalzi na een onderhoud met de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi. „Zohr is de grootste gasvondst die ooit in Egypte en in de Middellandse Zee is gedaan en kan uitgroeien tot een van de grootste vondsten ter wereld.”

Eni is voor 30 procent eigendom van de Italiaanse staat. Via zijn Egyptische dochtermaatschappij is het bedrijf al zestig jaar actief in Egypte, waar het een van de belangrijkste energieproducten is. Eni sloot in juni een deal met Egypte ter waarde van 2 miljard dollar over exploratie in de Sinaï, de Golf van Suez, de Middellandse Zee en gebieden in de Nijldelta. Eerst werd er een gasveld van 15 miljard kubieke meter gevonden in de Nijldelta, en nu dus in de Middellandse Zee.

De verwachting is dat Egypte nog dit jaar een definitief besluit neemt over de financiering, en dat het boren in 2016 kan beginnen. De Egyptische regering verwacht dat de productie van Zohr binnen tweeënhalf tot drie jaar kan beginnen en hoopt binnen vijf jaar zelfvoorzienend te zijn.

De succesvolle exploitatie van Zohr kan een einde maken aan de energiecrisis in Egypte, dat de afgelopen jaren is veranderd van een exporteur in een importeur van gas. Door de groeiende bevolking, intense hitte en terreuraanslagen op gasinstallaties is de vraag nu 20 procent groter dan de capaciteit. Veel delen van het land kampen geregeld met stroomstoringen. Onder president Sisi heeft het Egyptische staatsgasbedrijf Egas de levering aan een groot deel van de industrie gerantsoeneerd, waardoor de productie soms hapert en het economische herstel wordt belemmerd.

De vondst van Zohr doorkruist de ambities van Cyprus en Israël, waar voor de afgelopen jaren ook gasvelden zijn gevonden. Beide landen hadden Egypte op het oog als potentiële afnemer. In maart meldde The Wall Street Journal dat Egypte eventueel gas uit Israël wilde importeren als de prijs laag genoeg was. Dit gas zou worden getransporteerd door een pijpleiding die ooit gas in de tegenovergestelde richting vervoerde. Ook hoopten Israël en Cyprus de ongebruikte gasterminals in Egypte te gebruiken voor opslag, voordat hun gas naar andere markten zou worden getransporteerd.

De vondst van Zohr kan ook grote gevolgen hebben voor Europa, dat minder afhankelijk wil worden van Russisch gas. De Europese Unie importeert 30 procent van haar aardgas uit Rusland, maar zoekt sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de opgelopen spanningen met Rusland naar alternatieven.

    • Toon Beemsterboer