Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Vluchtelingen

Vluchtelingen verzamelen zich voor gesloten station in Boedapest

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft de politie vanmorgen een groot station afgesloten om te voorkomen dat vluchtelingen daar de trein naar Duitsland of Oostenrijk zouden nemen. Niet alleen vluchtelingen, maar ook Hongaren en toeristen kunnen daardoor niet meer met de trein. De lokale overheden kwamen met die maatregel nadat de toestroom van migranten de afgelopen dagen tot chaos en bomvolle treinen leidde. Onder migranten leidde het besluit echter tot protest. Sommigen van hen hebben volgens Reuters honderden euro's aan treinkaartjes uitgegeven omdat de politie hen vertelde dat ze vrij konden reizen. Dat was dus niet het geval.
Voor de deuren van het oostelijke station Keleti in Boedapest verzamelen de vluchtelingen zich al vroeg in de ochtend, om daar de trein naar Duitsland en Oostenrijk te nemen.
Foto EPA / Zoltan Balogh
Foto AP / Bela Szandelszky
Zodra ze op de trein willen stappen, houdt de politie ze echter tegen bij de metalen poortjes op het station.
Foto AFP / Attila Kisbenedek
Foto AFP / Attila Kisbenedek
Veel van de vluchtelingen hebben al kaartjes gekocht om de grens met Duitsland of Oostenrijk over te steken. Omdat de politie zei dat het mocht, zo vertellen ze Reuters.
Foto EPA / Zoltan Balogh
Een dag eerder controleerde de Hongaarse politie veel minder streng. Een paar duizend vluchtelingen wisten naar Duitsland en Oostenrijk te vluchten. Daaronder ook de bovenstaande kinderen op een trap in München.
Foto AFP / Christof Stache
Een moeder dekt haar kind toe op de nachttrein tussen Boedapest en Wenen.
Foto AFP / Vladimir Simicek
Foto Reuters / Laszlo Balogh
Foto Reuters / Laszlo Balogh