Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Vijf deelredacties Telegraaf worden ook zelfstandig merk

Paul Jansen is de nieuwe hoofdredacteur van De Telegraaf.
Paul Jansen is de nieuwe hoofdredacteur van De Telegraaf. ANP / Jerry Lampen

De Telegraaf wil vijf van zijn deelredacties meer ruimte geven om zichzelf als zelfstandig merk te verkopen. Telesport, De Financiële Telegraaf, Vrouw, Privé en Autovisie krijgen een eigen hoofdredacteur en kunnen meer eigen activiteiten gaan ondernemen. Denk aan publicaties op internet of op tv.

Dat zegt Paul Jansen, die vandaag is begonnen als hoofdredacteur, in een interview met NRC Handelsblad. Hij ontkent dat de Telegraaf-redactie zo wordt ‘opgeknipt’. Dat zou de kern zijn geweest van het conflict tussen Jansens voorganger Sjuul Paradijs en de directie van uitgever Telegraaf Media Groep (TMG). Betrokken partijen ontkennen echter dat er daadwerkelijk sprake is geweest van zo’n plan. Jansen is algemeen hoofdredacteur, hij blijft verantwoordelijk voor alle Telegraaf-uitingen.

Ook de tussenlaag van adjunct-hoofdredacteuren wordt mogelijk geschrapt. Naast zichzelf als algemeen hoofdredacteur wil Jansen slechts één plaatsvervanger benoemen. Daaronder komen direct de chefs, die dus deels ‘hoofdredacteur’ gaan heten. De plannen moeten nog uitgewerkt worden en langs de redactie, de ondernemingsraad en de TMG-leiding gestuurd.

De nieuwe hoofdredacteur wil de komende maanden snel reorganiseren en moderniseren. Daartoe moet de redactie zich minder richten op louter papier en meer digitale activiteiten ontplooien. De Telegraaf moet zich meer onderscheiden op internet. De vernieuwing zou tientallen arbeidsplaatsen gaan kosten, maar dat wil Jansen niet bevestigen.

“In juli heb ik tegen de redactie gezegd dat pijnlijke maatregelen onontkoombaar zijn.”

De grootste krant van Nederland (betaalde oplage in 2014: 456.000 exemplaren) verliest al jaren lezers. Bovendien dalen de reclame-inkomsten, net als bij veel andere dagbladen. Lezers gaan naar internet en adverteerders volgen hen. Jansen:

“We komen er niet met minder paperclips en pennen.”

Lees ook: ‘Niet alleen bezuinigen op paperclips’, het hele interview met Jansen.