Treinstation in Boedapest gesloten vanwege toestroom migranten

Migranten protesteren op het oostelijke Keleti-station van Boedapest tegen de evacuatie.
Migranten protesteren op het oostelijke Keleti-station van Boedapest tegen de evacuatie. AFP / Atilla Kisbenedek

De Hongaarse autoriteiten hebben het oostelijke station Keleti in Boedapest gesloten, zodat migranten niet verder kunnen reizen naar Oostenrijk of Duitsland. De toestroom van migranten zorgde de afgelopen dagen voor chaos en bomvolle treinen.

Het station is geheel afgegrendeld, vertelt onze correspondent Roeland Termote, die ter plaatse is:

“Niet alleen voor vluchtelingen, maar voor iedereen. Mensen die moeten werken, staan aan de zijkant van het station te mokken. Duizenden vluchtelingen zitten samengepakt op het plein voor het station en in de gangen naar de metro. Velen zitten op de grond, maar voor het station heeft zich een groep verzameld van vooral jonge mannen, die hun treinticket in de lucht houden en ‘Duitsland!’ roepen. De oproerpolitie staat er nu ook, gisteren was dat niet zo. Ze houden er kennelijk rekening mee dat de sfeer vandaag grimmiger kan worden.”

Update 12.24 uur: Inmiddels mogen toeristen er wel in.

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote Toeristen mogen binnen, vluchtelingen zonder visum niet.

Zondag mochten vluchtelingen zonder legaal identiteitsdocument niet doorreizen vanuit Boedapest. Dat gold ook voor de mensen die asiel hebben aangevraagd in Hongarije. Gisteren trok de politie zich terug en konden migranten plots wel doorreizen, zegt Termote. “Zij zijn in Wenen beland en Duitsland, met als gevolg dat het station van Wenen een beetje op het station van hier begon te lijken.” Volgens de politie zijn 3.650 migranten gisteren in Wenen aangekomen.

Oostenrijk zit ook niet op de migranten te wachten

Eerder vanmorgen braken opstootjes uit tussen migranten toen zij naar de metalen poorten op het perron liepen waar een trein zou vertrekken naar Wenen en München. Ze werden tegengehouden door de politie. Sommige migranten vertelden tegen Reuters dat ze honderden euro’s hebben uitgegeven aan treinkaartjes, omdat de politie hen vertelde dat ze vrij door konden reizen. Dat bleek dus niet het geval.

“De Hongaarse politie beroept zich nu op het feit dat mensen zonder legaal document niet vrij kunnen reizen, ook niet volgens het Schengenverdrag. Oostenrijk vindt dat wel best, zij willen al die mensen ook niet. Mensen die niet het recht hebben om asiel aan te vragen, stuurt Oostenrijk in principe terug naar Hongarije.”

Oostenrijk heeft gisteren de controles aan de oostgrens met Hongarije aangescherpt. Daarbij zijn tweehonderd vluchtelingen ontdekt en vijf mensensmokkelaars gearresteerd. Vorige week ontdekte de Oostenrijkse politie de lichamen van 71 vluchtelingen in het laadruim van een truck die langs de snelweg werd gevonden, vermoedelijk kwamen ze uit Syrië.

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken komen 14 september bijeen om te praten over de vluchtelingenproblematiek. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er ongeveer 340.000 asielzoekers naar de EU gekomen, zo blijkt uit cijfers van Frontex, het EU-agentschap dat de buitengrenzen bewaakt. Vorig jaar waren dat er nog 123.000.

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote Deze jongens trappen gewoon een balletje in afwachting van vrije doorgang. http://t.co/3oEOG3GhjE
    • Mirjam Remie