Satellietbeelden VN: Romeinse tempel in Palmyra is toch verwoest

De beroemde Romeinse tempel van Bel in de Syrische stad Palmyra is tóch verwoest. Gisteren zei het hoofd Maamoun Abdulkarim van het Syrische ministerie van Oudheden en Musea dat de tempel nog overeind zou staan, maar volgens de Verenigde Naties is dat niet het geval.

Een archieffoto van de verwoeste tempel van Bel in Palmyra. Foto EPA / Sana

De beroemde Romeinse tempel van Bel in de Syrische stad Palmyra is toch verwoest. Gisteren zei het hoofd Maamoun Abdulkarim van het Syrische ministerie van Oudheden en Musea dat de tempel nog overeind zou staan, maar volgens de Verenigde Naties is dat niet het geval.

De VN baseren zich daarbij op satellietbeelden, waarop te zien is dat van het hoofdgebouw van de tempel vrijwel niets meer over is. Een medewerker van de satellietafdeling van de VN, Unosat, zegt daarover tegen de BBC:

“Helaas laten de beelden die we in handen hebben zien dat het hoofdgebouw van de tempel is verwoest.”

Naast het hoofdgebouw is volgens de Unosat-medewerker ook een rij met antieke zuilen rond de bijna 2000-jaar-oude tempel vernield. De verwoestingen zijn zeer waarschijnlijk het werk van terreurgroep IS, zo meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, de Britse organisatie die met hulp van activisten op de grond al jaren de burgeroorlog monitort, onlangs.

Foto EPA / Unosat

Twee satellietfoto’s van Unosat, één van voor en één van na de verwoestingen. Foto EPA / Unosat

Eerder ook al een tempel verwoest

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat de terreurgroep oudheden vernield. Vorige week vernietigde IS al een andere tempel in Palmyra, de 2000-jaar-oude Baal-Shamin-tempel. Ook heeft de terreurgroep de hoofdbewaarder van de oudheden in de stad, de 82-jarige Kaled al-Asaad, onthoofd.

Het nu verwoeste bouwwerk is de tempel van Bel, een van de belangrijkste bouwwerken in Palmyra, dat sinds mei in handen is van IS. De tempel behoorde tot het werelderfgoed en was tot het uitbreken van de oorlog in 2011 de populairste toeristische trekpleister in Syrië was.

    • Joost Pijpker