Reorganisatie V&D leidt tot ontslagen 300 winkelmedewerkers

De eerder aangekondigde reorganisatie bij warenhuisketen V&D kost uiteindelijk 300 winkelmedewerkers hun baan. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Eerder werd aangekondigd dat 400 banen zouden verdwijnen.

Exterieur van de V&D vestiging aan de Brink in Hengelo. Foto ANP / Vincent Jannink

De eerder aangekondigde reorganisatie bij warenhuisketen V&D kost uiteindelijk 300 winkelmedewerkers hun baan. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Eerder werd aangekondigd dat 400 banen zouden verdwijnen.

Het massaontslag is het gevolg van een grote bezuinigingsoperatie binnen V&D bedoeld om de onderneming “weer financieel gezond en concurrerend te maken”. Door het besluit kunnen andere medewerkers hun baan en de huidige arbeidsvoorwaarden behouden, al wordt voor sommig personeel wel de functie of taakinvulling aangepast. De mensen die op straat komen te staan kunnen aanspraak maken op het sociaal plan dat eerder met de vakbonden overeen werd gekomen.

‘Het nieuwe V&D’

Het bedrijf zegt dat binnen “het nieuwe V&D” minder mensen met een coördinerende functie nodig zijn. De focus komt meer te liggen op mensen met serviceverlenende taken, zoals serviceassistenten, servicemedewerkers en servicespecialisten. CEO John van der Ent:

“Hoewel we deze ontslagen zeer betreuren, kunnen we door de nieuwe, resultaatgerichte functies en een aangepaste bezetting per winkel de noodzakelijke kostenbesparing realiseren, het verlies aan arbeidsplaatsen opvangen en tegelijkertijd het serviceniveau voor onze klanten verbeteren.”

Kort geding

V&D wilde eigenlijk een loonverlaging bij alle medewerkers doorvoeren. Dat namen de vakbonden niet. Zij spanden een kort geding aan en werden door de rechter in het gelijk gesteld. In plaats daarvan kwam een reorganisatie waarbij 400 banen worden geschrapt. In totaal wil V&D 10 miljoen euro op loonkosten besparen met de nieuwe plannen.

Het warenhuis ging begin dit jaar bijna failliet. Na lang onderhandelen wist de keten een deal te sluiten met de verhuurders en banken en investeerde het private-equitybedrijf Sun Capital 60 miljoen euro in het bedrijf.

    • Casper van der Veen