Premier Thailand: hoofdverdachte aanslag Bangkok gearresteerd

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha heeft vanmorgen gezegd dat de hoofdverdachte van de aanslag op een tempel in Bangkok van twee weken geleden is gearresteerd. Hij zei er niet bij of het ging om de man die de bom had gelegd.

De Thaise politie verspreidde een profielschets van de hoofdverdachte. Rechts beelden van de bewakingscamera. Foto AP

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha heeft vanmorgen gezegd dat de hoofdverdachte van de aanslag op een tempel in Bangkok van twee weken geleden is gearresteerd. De man, een buitenlander, werd in het oosten van Thailand aangehouden bij de grens met Cambodja.

De Thaise autoriteiten hopen hiermee de man in handen te hebben die de bom legde. Op door de politie vrijgegeven beelden van een beveiligingscamera bij de tempel was te zien hoe een man met een geel T-shirt een rugzak achterliet. Even later deed zich op dezelfde plaats de verwoestende ontploffing voor.

Prayuth waarschuwde vanmiddag dat nader onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad om de bommenlegger gaat. “We moeten nog veel dingen checken, vingerafdrukken en allerlei dingen”, zei de premier. De politie beschikt inmiddels over dna-materiaal van de verdachte.

Dit weekeinde hield de politie ook al een buitenlandse verdachte aan van nog onbekende nationaliteit. In zijn appartement zouden stapels vervalste Turkse paspoorten, kogellagers, ijzeren pijpen en ander materiaal gevonden zijn dat gebruikt kon worden bij een aanslag. Het zou gaan om een man van 28 jaar oud. De politie gaat ervan uit dat beide arrestanten deel uitmaakten van een grotere groep. Ze zoekt ook nog naar een Thaise vrouw en een man van onbekende nationaliteit.

Twintig doden bij aanslag

Bij de aanslag kwamen twintig mensen om het leven, onder wie veertien buitenlanders. Het was de bloedigste aanslag in Thailands recente geschiedenis. De explosie ondermijnde ook het aanzien van het militaire bewind dat Thailand sinds vorig jaar bestuurt en juist had beloofd na een periode van politieke onrust de stabiliteit in het land te herstellen. De aanslag kwam op een ongunstig moment omdat de Thaise economie al eerder was begonnen te haperen.

De Thaise politie heeft de laatste weken veel kritiek te verduren gekregen voor de vaak nogal chaotische en tegenstrijdige wijze waarop ze na de aanslag in de openbaarheid trad over de voortgang van het onderzoek.

Al langer circuleren geruchten in Bangkok dat de aanslag te maken heeft met de recente uitzetting van een groep Oeigoeren uit Thailand. De Oeigoeren vormen een Turks sprekende minderheid in het westen van China. Veel jonge Oeigoeren verzetten zich tegen wat zij beschouwen als onderdrukking door de Han-Chinezen.

    • Floris van Straaten