Premier Curaçao stapt op na botsingen met eigen partij

Minister-president Mark Rutte wordt bij aankomst op het vliegveld Hato verwelkomd door zijn collega Ivar Asjes van Curaçao, op een archieffoto uit 2013.
Minister-president Mark Rutte wordt bij aankomst op het vliegveld Hato verwelkomd door zijn collega Ivar Asjes van Curaçao, op een archieffoto uit 2013. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Premier Ivar Asjes van Curaçao is gisteravond opgestapt, nadat zijn eigen partij het vertrouwen in hem had opgezegd. Asjes diende rond 18.30 uur lokale tijd zijn ontslag in bij gouverneur Lucille George-Wout, zo meldt persbureau ANP. Hij wordt opgevolgd door de minister van Volksgezondheid, Ben Whiteman.

Asjes had de afgelopen tijd verscheidene aanvaringen met zijn partij, Pueblo Soberano (PS). De vertrekkend premier stond onder meer onder druk vanwege zijn steun aan Marvelyne Wiels, de gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland. Wiels staat onder druk nadat de Curaçaose Ombudsman een kritisch rapport over haar schreef.

Ondanks het gebrek aan vertrouwen is er volgens de PS-fractie geen crisis binnen de regering. Tegen de zakenkrant Curaçao Chronicle zegt het bestuur van de partij, die Asjes eerder op de dag 24 uur zou hebben gegeven om op te stappen en zijn kantoor leeg te maken:

“De regering is niet gevallen, laat dat duidelijk zijn.”

Asjes’ opvolger Whiteman zal waarschijnlijk niet lang aanblijven als premier van Curaçao. De vroegere arts, die de gang van zaken zei te betreuren, neemt de functie voor drie maanden aan. In die periode kan zijn partij op zoek naar een geschikte premier.

Ivar Asjes werd in 2013 verkozen als premier van Curaçao. Tijdens de verkiezingsstrijd was hij de tweede man achter partijleider Helmin Wiels, die in mei van dat jaar op het strand van Marie Pompoen werd doodgeschoten. In de zomer van vorig jaar werd de hoofdverdachte in die zaak tot een levenslange straf veroordeeld.